Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onnea 50-vuotiaalle suomalaiselle kerholle!

/
  • folkfest. Det var nästintill fullsatt i Folkets hus i Bomhus när firandet startade på eftermiddagen med uppvaktningar, festtal och uppträdanden. På kvällen fortsatte det sedan med festmiddag och dans.Foto: Jenny Lundberg
  • FIRADE MED DANS. Finska flaggor och folkdans bjöds det bland annat på i går i Bomhus Folkets hus när Gävlen suomalainen kerho – Finska klubben i Gävle – firade 50 år.
  • Föreningens dansgrupp Karkelo visade upp lekfull folkdans. Framträdde gjorde även barn- och ungdomsgrupper som också bjöd på dans och musik.
  • Färgglada kjolar virvlade runt i ringdansen.

Med sång, dans, musik och tal firade i går Finska klubben i Gävle sin 50-årsdag.


En förening som håller på att genomgå lite av ett generationsskifte.


Nu är det barnen och barnbarnen som vill lära känna sina föräldrars kultur och språk.

Annons

Under guldåren på 1970-talet hade Finska klubben i Gävle över 1 000 medlemmar och späckat med aktiviteter.

Men allt eftersom de många finländare som flyttade hit för att jobba har inlemmades i det svenska samhället har medlemskaran minskat.

Nu när man firar 50-årsjubileum är det 200 kvar och medelåldern är ganska hög. Men det märks också att det sker en föryngring. Under gårdagens festligheter framträdde både barn- och ungdomsgrupper som bjöd på musik och dans.

– Nu kommer den andra och tredje generationen som vill lära känna sina rötter. En del av dem är arga på oss för att vi inte varit tillräckligt finska och inte alltid lärt dem språket, säger Irma Larsson, föreningens ordförande som har varit med sedan starten 1958.

För att råda bot på det planerar man bland annat att starta en lördagsskola dit barnen ska kunna komma och ha roligt men också lära sig finska.

Annars är det främst kulturaktiviteter man ägnar sig åt – sång, musik, folkdans och teater.

En viktig uppgift är också att erbjuda en träffpunkt för de äldre medlemmarna. Bland annat träffas man en gång i veckan för att laga mat.

– När man blir äldre är det många som glömmer allt mer av den svenska de har lärt sig och då är det viktigt att kunna träffas och få prata sitt eget språk, säger Irma Larsson.

50-årsjubileet firades under hela lördagens i Bomhus Folkets hus. Först med tal och sång-, musik- och folkdansuppträdanden och senare på kvällen med festmiddag och dans till levande musik.

 

Mer läsning

Annons