Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operett i Folkets Hus

/
  • I rampljuset. Dirigenten Stellan Alneberg, Lars Sigvard och Ralf Wickenberg från Lyriska Sällskapet Gävleborg samt Jerker Swande. Tidigare operetter har spelats på Gävle teater. ”Jag var där i juni och det visade sig att spelprogrammet är så tight att det inte gick att spela tolv föreställningar”, säger Ralf Wickenberg.

Efter några års vila har Lyriska Sällskapet Gävleborg vaknat igen. I februari är det premiär för operetten Grevinnan Mariza på Folkets Hus i Gävle.

– Det blir en utmaning att hitta en balans mellan jargongen och musiken, säger dirigenten Stellan Alneberg.

Annons

Lyriska Sällskapet Gävleborg bildades 2002 och uppförde mellan åren 2003 och 2006 tre operetter och en opera. Men 2007 höll det inte längre.

– Det var både bristande ekonomi och engagemang, de bitarna hängde ihop, säger ordföranden Birgitta Stymne.

I våras samlades dock krafterna ihop igen.

– Vi fick energi, det berodde också på att vi visste att det finns en bra regissör i stan, det är bland det viktigaste, säger Rolf Wickenberg.

Han syftar på Jerker Swande, som regisserat operetten. Med i pjäsen finns en 20–25 personer stark kör, med korister från olika körer i Gävle, samt en 17-mannaorkester. De medverkande är en blandning av amatörer och professionella. Den kvinnliga huvudrollen spelas av Bianca Muratagic, en operasångerska från Uppsala.

– Jag vill lägga operetten i dess tradition. Det finns en del pilsnerfilmsuttryck och det gäller att passa sig för att hamna i klyschor, säger Jerker Swande.

– Operetter är svåra att göra. Musiken är väldigt dramatisk och ska balanseras med jargongen, säger Stellan Alneberg.

25 februari är det premiärdags, sedan väntar tolv föreställningar.

Mer läsning

Annons