Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill ge mer pengar till omsorg

/
  • Mer till skolan. Oppositionen i Gävle vill satsa mer på skola, omsorg och socialtjänst och mindre till kultur och utvecklings- och samverkansprojekt.

Mer pengar till så kallade kärnverksamheter som skola, omsorg och socialtjänst och mindre till kultur och utvecklings- och samverkansprojekt. Så ser den borgerliga oppositionens budgetförslag ut inför nästa år.

Annons

Oppositionsråden för Folkpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kallade på tisdagen till presskonferens för att presentera sitt förslag på hur Gävle kommuns pengar ska fördelas nästa år.

Skillnader mot (S)

De yttre omständigheterna med rådande lågkonjunktur gör att det mest handlar om besparingar, men det finns en del skillnader jämfört med den rödgröna majoritetens budget som Arbetarbladet berättade om i förra veckan.

Oppositionen vill använda de 50 miljoner som regeringen delade ut till Gävle kommun i våras till socialtjänst, omvårdnad och skola.

– Barn- och ungdomsnämndens verksamhet är så viktig att vi vill utöka deras ram med 33,9 miljoner. Inte bara skjuta upp besparingen som majoriteten vill, säger Per-Åke Fredriksson (FP).

Mindre besparingar

Eftersom nämnden sedan tidigare har ett besparingskrav på 50 miljoner att leva upp till skulle den satsning oppositionen vill göra i praktiken bli en minskad besparing, men man vill försäkra sig om att det inte sparas in på skolans verksamhet.

De 70 miljoner i tillfälliga pengar som regeringen delade ut i höstas vill allianspartierna lägga på bland annat tekniska nämnden, byggnads- och miljönämnden och för att betala ökningen av försörjningsstöd inom socialtjänsten.

De centrala poster för särskilda utvecklingsinsatser och samverkansprojekt som majoriteten avsätter 30 miljoner till vill oppositionen helt slopa.

Färre sammanträden

– Ska de andra anamma fyraprocentsmålet får kommunstyrelsen också göra det. Vi måste även spara på politiken och ha färre sammanträden, säger Inger Källgren Sawela (M).

Mer läsning

Annons