Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill lämna skatten oförändrad

Den borgerliga fyrpartialliansen klarar landstingets ekonomi utan att höja skatten.

– Nästa år undviker vi skattehöjning utan problem. Men det blir väldigt tufft 2011 och 2012, sa Patrik Stenvard (M) när oppositionen presenterade sitt budgetalternativ.

Annons

Majoriteten med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet föreslår att landstingsskatten i Gävleborg höjs med 30 öre.

Vänsterpartiet nöjer sig med 20 öre.

Men fyrpartialliansen – Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet – får ihop kalkylerna utan höjd skatt.

De klarar det bland annat genom att sänka utgifterna för läkemedel, något som ska göras genom mer information till de som skriver ut medicinerna.

– Det käkas för mycket piller i dag. Var femte krona i landstinget går till medicin, sa Ingemar Kalén (KD).

Oppositionen vill också spara mer på kontot för tillväxt och regional utveckling. Det kan bland annat handla om folkhögskolor, folkteater och annan kultur.

– Vi prioriterar hälso- och sjukvården. Men det får inte drabba barn och ungdomar och inte heller kollektivtrafik, sa Patrik Stenvard.

De sänker resultatkraven och tycker att det går an i dåliga tider om man höjer marginalerna i högkonjunktur.

Inför 2011 och 2012 vill oppositionen lägga ut mer av landstingets verksamhet på entreprenad. De vill bland annat lägga över dagkirurgin i Sandviken i annan driftform.

De tycker att majoriteten förhalar upphandlingen av Bollnäs sjukhus. Genom att skynda på kan mer pengar sparas, hävdar de fyra oppositionsföreträdarna.

Carina Östansjö (FP) tror att mycket kan sparas om personalen får "mer tid och ro" för egna idéer.

I oppositionens treårsplan står "övrigt" för mer än en tredjedel av kostnadsminskningarna. Enligt Patrik Stenvard handlar det bland annat om att ändra arbetssättet, minska krångel och jaga "tidstjuvar", enligt den modell som redan är på gång inom landstinget.

Inför nästa år säger de nej till majoritetens förslag att ta ut avgifter för ambulanstransporter och hälsosamtal men ja till andra avgiftshöjningar.

De säger också nej till förslaget att riva tomma sjukhuslokaler i Söderhamn. Först måste man utreda om det går att använda lokalerna för andra ändamål.

Ett alternativ, enligt oppositionen, kunde vara att flytta ledningskontoret från Gävle till Söderhamn och sälja lokaler i Gävle i stället.

– Kan vi sälja ut sånt som går att sälja så ger det besparingar, sa Stig Zettlin (SP).

Mer läsning

Annons