Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill satsa mer på arbetslösa ungdomar

/
  • skuggbudget. Riksdagsledamoten Ulla Andersson (V) var i hemstaden Gävle i går och presenterade oppositionens skuggvårbudget som har fokus på att komma till rätta med den ökande ungdomsarbetslösheten.

Fler utbildnings- och praktikplatser och mer aktiva åtgärder för de arbetslösa. Det är den rödgröna oppositionens alternativ till regeringens vårbudget.
– Vi får acceptera att staten går med underskott en viss tid, säger Ulla Andersson (V), riksdagsledamot.

Annons

Den rödgröna oppositionen har bestämt sig för att jobba tillsammans för att vinna valet 2010. För att lägga upp sin gemensamma politik har de tre partierna bildat sex arbetsgrupper för olika frågor. Gävlebon Ulla Andersson (V), riksdagsledamot i finansutskottet, tillhör arbetsgruppen för jobb och ekonomi och presenterade i går partiernas förslag för att komma tillrätta med den stora och ökande ungdomsarbetslösheten.

Förslagen läggs fram som ett alternativ till regeringens vårbudget. Sammanlagt föreslår oppositionen 36 386 fler platser än regeringen i utbildning, jobb och arbetsmarknadspolitiska program för ungdomar mellan 18 och 24 år. Dessutom föreslår man 115 000 tillfälliga platser under sommaren 2009.

För Gävle skulle det innebära 900 sommarjobb till ungdomar och 363 nya årsplatser i vuxenutbildning, anställningsstöd, lärlingsplatser och arbetsmarknadsutbildning. Hela det så kallade ungdomspaketet skulle kosta 2,9 miljarder 2009 och 5,1 miljard 2010.

– Det här är aktivitetsåtgärder som gör att vi fyller behov i framtiden. Vi behöver satsa på att utbilda ungdomar och då får vi acceptera att staten går med underskott en viss tid, säger Ulla Andersson.

Mer läsning

Annons