Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orkar Moderaterna styra Gävle?

Efter tre veckor av moderat styre i Gävle är situationen minst sagt skrämmande.

Annons

Det mesta har varit störtlopp. Först twittrade Lars Beckman (M), ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen, om att etniska svenskar och tyskar, till skillnad mot flyktingar, inte begår sexuella övergrepp. Beckman måste vara den ende i hela Gästrikland som glömt Anders Eklund och den brutala historien om Engla. Beckman måste ha glömt Niklas Lindgren och Göran Lindberg, eller Hagamannen och Kapten Klänning som är de namn de är mer kända för. Tweeten var naturligtvis djupt rasistisk och ignorant. Åtgärder utlovades från den lokala moderatledningen, men ännu har vi inte hört något.

På fredagen uppdagade Arbetarbladet att den nya socialnämndsordföranden, Jan Rust (M) delat rasistiska inlägg på sociala medier så sent som för bara några månader sedan. Som försvar anger han att han saknar kunskap om tekniken och att han inte förstod vad han delade. Önsketänkandet om att gävleborna måste vara naiva lyser med kallt blått sken, med brun inramning. Antingen är Jan Rust inte lämplig för uppdraget som socialnämndsordförande eftersom han uppenbarligen enligt egen utsago saknar förmåga att förstå vad det är han läser och hur dagens teknik fungerar. Eller så är han olämplig av det uppenbara skälet att han anser att människors ska betraktas olika. Detta är en man som Moderaterna i Gävle anser ska ha makten att bestämma över våra mest utsatta medborgares liv, många gånger helt ensam.

Vad är då svaret från den nya högsta ledningen för Gävle kommun, när hon ställs inför faktumet att några av hennes mäktigaste politikerkollegor i kommunen uppenbart har och sprider eller saknar kognitiv förmåga att förstå rasistiska åsikter?

Orkar Moderaterna verkligen styra Gävle?

Gin Akgul Hajo (V), Gävle

Kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons