Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för projekti budgetdebatt

Stor enighet om var pengarna ska läggas men en oro för framtida åtstramningar präglade kommunfullmäktiges debatt om budgeten för 2012.
– Vi räknar med ett svagare resultat än i någon annan budget jag har varit med och beslutat om tidigare, sade Carina Blank (S).

Annons

Årets sista möte i kommunfullmäktige betydde också stor budgetdebatt för de 65 ledamöterna. Arbetarbladet har tidigare redovisat innehållet i den rödgröna majoritetens, alliansens och Sverigedemokraternas olika förslag inför nästa år.

Med undantag från SD-förslaget konstaterade politikerna att det finns en stor enighet om var pengarna ska läggas. Endast 35 miljoner kronor av totalt över 4 miljarder vill oppositionen fördela annorlunda än majoriteten. Skillnaden ligger bland annat i att majoriteten vill reservera pengar till projekt centralt under kommunstyrelsen medan oppositionen vill att de fördelas ut på nämnderna.

Men det fanns ändå mycket att debattera. Exempelvis att prognoserna över skatteintäkter ser dystra ut för de kommande två åren, betydligt dystrare än vad man trodde när mål och ramar antogs i somras.

– Det är stramare tider och det är med kostnaderna man måste arbeta 2012 när det inte går att stärka intäkterna. Pengarna ska gå till förskolan, skolan och de äldre först och främst, sade Inger Källgren Sawela (M).

– Det är självklart den så kallade kärnverksamheten vi ska prioritera. Men det är också viktigt med andra områden som kultur för att Gävle ska ha attraktionskraft, sade Roger Persson (MP).

Det finns en oro för att investeringsbudgeten, där bland annat en multisporthall på Sätraåsen, ponnyklubbens nya ridanläggning och nya förskolor finns med, är för optimistisk.

– Vi kanske har för mycket investeringar inskrivna. Vilken dag som helst kan vi stå inför det faktum att vi behöver prioritera, sade Carina Blank (S).

Många politiker framhöll hur viktigt det är att ha bra skolor och utbildningsmöjligheter, inte minst för att få bukt med Gävles problem med hög arbetslöshet och brist på kompetent arbetskraft.

Efter två och en halv timmes diskussioner blev det omröstning där de rödgrönas budget antogs.

Mer läsning

Annons