Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för sämre tider hämmar köpglädjen

/
  • FULL RUSCH. På leksaksaffären där Malin Persson jobbar var det fullt upp i går. ”Vi märker ingen nedgång. Julklapparna till barnen är nog det sista som folk drar in på”, säger hon.
  • PRIORITERAR BARNEN. Kicki och Bosse Larsson gör som de flesta andra föräldrarna i en julhandel som går i den ekonomiska krisens tecken: prioriterar barnens julklappar och snålar in på sig själva.
  • NYTT KÖPMÖNSTER. Anton Lindeborg, som säljer mobiltelefoner, har märkt av en viss återhållsamhet i kundernas köpmönster inför julen. ”Men vi säljer fortfarande många telefoner som julklappar”, säger han.
  • PSYKOLOGISK EFFEKT. Susanne Holmqvist-Mosén har märkt en tydlig psykologisk effekt av den dagliga krisrapporteringen i tidningarna. ”Folk är mer försiktiga än vanligt. Speciellt när det gäller att köpa saker åt sig själva”, säger hon.

Oron för ännu sämre tider präglar årets julhandel. Även de som inte själva löper akut risk att bli av med jobbet håller igen och samlar i ladorna.


Men inom leksakshandeln är det fullt ös. Julklapparna till barnen har hög prioritet även när familjebudgeten utsätts för hårda sparkrav.

Annons

Ekonomiska krisen finns i allas medvetande och har en stark psykologiskt hämmande effekt på köpglädjen.

– Det är ert fel, sade Susanne Holmqvist-Mosén skämtsamt anklagande med stänk av allvar.

Som säljare av damkläder på Vero Moda har hon tydligt märkt att den dagliga krisrapporteringen i media fått även personer med stabil ekonomi att konsumera mindre än vanligt.

– Det är precis som att alla bara gå omkring och väntar in vad som ska hända. Och det man sparar in på är i första hand kläder och andra saker till sig själv. Vi har väntat på att julruschen ska sätta fart. Men ännu har vi sett några toppar.

Kjell Norling från Skutskär hade fyllt sin vagn med i första hand matvaror. När det gäller julklappar har han valt att vara lite extra försiktig den här julen med tanke på lågkonjunkturen.

Företaget som han jobbar på utför service på entreprenadmaskiner inom industrin. Med egna ögon har han därför sett produktionen hastigt tappa tempo under hösten.

– Vi klarar oss bra just nu. Men man blir ändå lite försiktigare och köper inte lika dyra julklappar som vanligt.

På BR:s lekaffär var det dock fullt drag med i-Teddy, Nintendo, lego och andra konstruktionsleksaker som givna storsäljare.

– Vi märker ingen nedgång eller någon förändring i köpmönstret. Julklapparna till barnen verkar vara det sista som folk drar in på. Då sparar föräldrarna hellre på saker till sig själva, sade Malin Persson, som hade fullt upp bakom kassaapparaten.

Bilden bekräftades av tvåbarnsföräldrarna Bosse och Kicki Larsson från Gävle som stod och slog in paket med hemligt innehåll utanför leksaksbutiken.

– Det är klart att vi är oroliga för vad som kan komma och unnar oss inte själva lika mycket som vanligt. Men barnens julklappar måste få kosta. Det är ingenting som vi vill snåla in på.

Många som redan drabbats personligt av konjunkturraset, eller riskerar att drabbas inom kort, handlade i går begagnade julklappar på Gävle Biståndsgrupps loppmarknad i Valbo.

– Vet man inte om man har jobbet kvar i januari lägger man gärna undan lite extra pengar och handlar bra begagnat i stället, sade Elisabet Ljunggren.

Några siffror för den lokala julhandeln finns ännu inte att tillgå.

– Det har börjat relativt lugnt och det blir nog ingen rekordhandel. Vi märker av en viss återhållsamhet. Men vi väntar otroligt mycket folk under de närmaste dagarna, sade i går Lennart Carlsson, vd för Valbo köpcentrum.

 

Mer läsning

Annons