Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroliga Sätrabor mötte nya hyresvärden

/
  • Det är Svedinger fastigheter AB, med vd;n Joakim Svedinger, som köpt de nio hyreshusen på Norrbågen och Ulvsätersvägen i Sätra av Gavlegårdarna. I går informerades de boende om sin nya hyresvärd. Många passade på att hälsa honom välkommen. Andra vill gärna se vad som händer med rust och hyror innan de känner sig lugna.
  • Carina Lien och Ing-Mari Shafiebieg
  • Många av boende i de nio husen på Norrbågen och Ulvsätersvägen i Sätra kom på informationsmötet för att få veta namnet på sin nya hyresvärd.

Det är Svedinger fastigheter AB som köpt de nio punkthusen med 239 lägenheter på Norrbågen och Ulvsätersvägen i Sätra av Gavlegårdarna. Priset blev 81,5 miljoner kronor.
I går fick de berörda hyresgästerna träffa nye hyresvärden Joakim Svedinger.

Annons

Det har varit upprörda känslor kring Gavlegårdarnas försäljning av de nio hyreshusen i Sätra. De boende har kritiserat det kommunala fastighetsbolaget för att de fått sen information om affären och varit oroliga för hyreshöjningar.

I torsdags skrev Gavlegårdarna och den nya fastighetsägaren på köpekontraktet, men först på ett informationsmöte i Ulvsätersskolans matsal i går kväll fick hyresgästerna veta att det handlar om Svedinger fastighets AB.

Det var många som kom till mötet. Och när det gällde frågan om höjd hyra blev de lugnade av vd:n Joakim Svedinger.

– Hyrorna för i år är redan förhandlade och kommer inte att förändras bara för att vi tar över, sa han.

Svedinger fastighets AB är ett välrenommerat fastighetsbolag. Man har sedan tidigare 12 fastigheter med cirka 240 lägenheter, främst i centrala Gävle och Stigslund. Det är ett familjeföretag med sex anställda och sedan sex år driver Joakim Svedinger och hans syster företaget tillsammans. Många av de fastigheter företaget äger har deras far, som var byggmästare, byggt.

I och med affären med Gavlegårdarna, som innebär en fördubbling av antalet lägenheter, planerar man att nyanställa.

Joakim Svedinger berättade att han direkt fastnat för både husen och området när han tittade på fastigheterna i Sätra i höstas.

Gavlegårdarnas vd Jan Hugg, som var med på mötet avslöjade att många fastighetsbolag varit intresserade av de nio punkthusen.

– Men som allmännytta har vi ett väldigt stort ansvar för att det ska fungera framåt på ett bra sätt och det kändes bra med Svedinger.

Från Gavlegårdarna har man tidigare sagt att hyresgästerna inte ska behöva märka några större skillnader efter bytet av hyresvärd. Det var Joakim Svedinger också inne på.

Kontrakten behöver inte förnyas och rustintervallerna ska förbli desamma.

En orolig kvinna ville dock veta om hon även fortsättningsvis kunde räkna med hyresrabatt för att hon valt att inte rusta sin lägenhet. Det kunde den nye hyresvärden inte utlova.

– Jag vet inte hur vi kan hantera det administrativt, svarade han.

Ungdomsrabatterna ska däremot vara kvar.

Svedinger fastigheter tar över fastigheterna 1 juli. Under en övergångsperiod kommer Gavlegårdarna att hjälpa till med en del saker, bland annat en del fastighetsskötsel och leverans av bredband.

Carina Lien och Ing-Mari Shafiebieg var två av de som deltog på mötet.

– Det känns helt okej att få en privat hyresvärd. Det blir bra med en mindre fastighetsägare sa Carina.

– Det finns fortfarande vissa saker som är lite oklara, men vi får se hur det blir när han väl tagit över, sa Ing-Mari.

Mer läsning

Annons