Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid för MoveIT-skolor

Framtiden för MoveIT-gymnasiet i Gävle är osäker. Företagets fyra skolor i Göteborg och Kungsbacka, som nyligen slogs ihop till en, har förlorat rätten till skolpeng efter allvarlig kritik från Skolinspektionen.

Annons

– Jag vet inte än vad som kommer att hända, säger Gävleskolans rektor Tobias Tengelin.

På måndagen kom Skolinspektionens besked: De fyra MoveIT-gymnasierna i Göteborg och Kungsbacka förlorar sina tillstånd och får därmed inga mer pengar från kommunerna. De får antingen lägga ned, eller överklaga och fortsätta sin verksamhet tills en domstol avgjort saken.

Har inte fått undervisning

Skolföretagets ägare, som också är rektor för Göteborgsskolorna, har enligt Skolinspektionen åsidosatt sitt uppdrag som pedagogisk ledare och chef. Eleverna har inte fått den undervisning som de har rätt till och elever med behov av särskilt stöd har inte fått det.

Den kritiken gäller skolorna i Västsverige, inte den i Gävle.

– Vårt tillstånd styrs inte av det Skolverket säger i de beslut som kom nu. Men vi styrs ju av det som händer i bolaget, säger Tobias Tengelin (bilden), rektor på MoveIT-gymnasiet i Gävle.

Han kunde på måndagen inte svara på frågor om framtiden.

– Jag måste först prata med dem i Göteborg. Våra 22 elever är medvetna om det osäkra läget, men samtidigt måna om att få vara kvar hos oss.

Mer läsning

Annons