Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österborna har skrivit en bok om Öster

/
  • Anna-Lena Hellman från Studiefrämjandet hjälper 93-årige Birger Portström att visa gamla tidningsurklipp från den tiden då han drev en smedja på Öster. Nu har han varit med och skrivit en bok om sin kära stadsdel.
  • Hela gänget bakom boken. Boken
  • Ny bok. Den nya boken om Öster ska delas utt till alla som bor i stadsdelen och till nya som flyttar in. Boken har skrivit av Österborna själva.
  • 93-årige Birger Portström hade en smedja på Öster, men blev bortkörd när stadsdelen skulle saneras från sin gamla träbebyggelse. Nu har han flyttat tillbaka och hans bidrag i boken om Öster handlar om varför det gamla Öster revs.

En helt egen bok om sin stadsdel. Det kommer alla boende på Öster snart att få i sin brevlåda. Författare till boken är några eldsjälar som själva är Österbor.
– Jag skulle inte kunna tänka mig att bo på något annat ställe, säger Lars Paulin, Österbo sedan 33 år och författare till två av bokens kapitel.

Annons

Boken om Öster ingår i Gavlegårdarnas stadsdelsförnyelse som har pågått i stadsdelen i flera år. Tanken med boken är att ge invånarna perspektiv på den plats där de lever, förstå varför det ser ut som det gör och varifrån platsernas namn kommer. Kapitlen handlar bland annat om hur det gamla Öster såg ut med en blandning av bostäder och industrier, varför det gamla Öster revs, tankarna när det nya området byggdes på 60-talet och hur det är på Öster i dag.

– Tidigare har det gjorts liknande skrifter i Gamla Gefle och Strömsbro, men det är ändå annorlunda. Det här handlar om allmännyttans människor som lever under enkla förhållanden, säger Mats Sundin, doktorand i sociologi på Institutet för bostads- och urbanforskning.

Han har varit redaktör för skriften och "coachat" skribenterna. De samlades ihop genom annonsering i trappuppgångarna och sattes ihop till en grupp, som sedan samlades i studiecirkelform och hade 19 möten mellan november 2004 och april 2006.

– Jag haft synpunkter på artiklar och texter. Gett kritik och beröm, säger Mats Sundin.

Systrarna Raili Wendén och Ritva Rasmusson har tillsammans skrivit kapitlet om Matteuskyrkan, som låg i hörnet av Norra Fältskärsgatan och Ruddammsgatan.

– Jag visste ingenting om den från början, men nu kan jag inte förstå varför den revs 1962. Den hade varit bra som en samlingslokal i dag, säger Ritva Rasmusson.

Alla Österbor ska inom kort få skriften hem i sin brevlåda. Även dem som i framtiden flyttar in i området ska få ett exemplar. Den kommer inte att säljas till andra Gävlebor, men ska finnas på alla kommunens bibliotek.

Mer läsning

Annons