Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillåten bilträff i Gävle på lördag: "Avblås det hela"

En ej tillståndsgiven cruising i Gävle 16 maj oroar polisen. Den sprids genom ett Facebook-evenemang. Över 1 000 personer har anmält sitt intresse.

Annons

Evenemangsskaparen har inte lämnat några kontaktuppgifter på sidan eller på sin egen Facebook-profil. Arbetarbladet har utan framgång försökt få kontakt med mannen. Bilträffen har inte någon samlingspunkt på en parkering eller liknande – folk uppmanas att "mötas på Gävles gator" och cruisa runt.

Hos polisen är de överraskade när Arbetarbladet berättar om det planerade evenemanget:

– Det här är inget som vi har blivit informerade om. Det är en spontan så kallad "vild start", bekräftar Mikael Hedström, presstalesman hos polisen.

– Det är beklagligt att man gör på det här viset, det ställer bara till med en massa problem när man inte samverkar med kommunen och polisen. Kollektiv- och taxitrafiken störs – och folk kan störa sig på oljud och nedskräpning till exempel.

Cruisingen 9 maj hade tillstånd och gick förhållandevis lugnt till. Det inkom en anmälan om att bilar var för högljudda på morgonkvisten och många upplevde det som väldigt skitigt inne i centrum efter evenemanget, enligt Mikael Hedström.

Nu är polisens möjligheter till förberedelser minimala – och myndigheten är orolig över vad det kan leda till. Mycket beror på hur många av de över 1 000 som anmält sitt intresse som kommer.

– Det här kan bli ett kaos i centrala Gävle. Jag vill uppmana arrangören att avblåsa det hela och ta ner evenemanget eller åtminstone vara tydlig med att det inte är en anordnad tillställning.

– Går det att reda ut vilka som är ansvariga så kommer de bli misstänkta för brott för otillåten allmän sammankomst.

Mer läsning

Annons