Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovakos vd Tom Erixon om nedläggningen

/

Ovakos fabrik i Forsbacka läggs ner.
Enligt vd:n Tom Erixon finns det inga alternativ.
– Det är en jobbig dag för oss alla, säger han.

Annons

Ovako drar i stora bromsen och ska spara 45 miljoner euro på två år. Förutom att fabriken i Forsbacka ska stängas så går man från fyra till tre skift i Hofors och stänger valsverket i Hällefors. I Finnland stängs distributionscentret i Turenki.

Det handlar om 115 anställda i Gästrikland, varav 70 i Forsbacka, som kan förlora sina jobb.

Marknaden i Västeuropa har inte återhämtat sig på det sätt som företaget hoppats på enligt Tom Erixon. Därför måste de skära ner.

– Vi har en överkapacitet som inte kommer att lösa sig med tillväxt, säger han.

– Problemet för Ovako är att vi har många enheter på många platser. Det är en struktur som vi har ärvt och den har inte varit så effektiv.

LÄS OCKSÅ: Forsbackafabriken läggs ner - totalt berörs 300 Ovakoanställda

Totalt är det 300 personer i Sverige som berörs.

– Vi kommer att bli tvungna att lägga varsel. Vi kommer inte att kunna lösa det med naturliga avgångar, säger Tom Erixon.

Att det är just fabriken i Forsbacka som får slå igen portarna beror på att det är en liten anläggning som går att flytta in i Ovakos andra anläggningar. Det fanns inga andra alternativ enligt vd:n.

– De jobbar med service och värmebehandling. De processerna klarar vi av på andra enheter.

– I grund och botten är det här välskötta, duktiga enheter med bra personal. Vi är inte missnöjda med personalen eller verksamheten.

Produktionen i Forsbacka kan komma att flyttas till Hällefors, Boxholm eller Hofors.

– Allt kommer inte att flyttas till en ort. Möjligtvis till två eller tre. Men den stora ökningen av bemanningen som jag kan se det i dag är i storleken 50 personer. Det blir med all sannolikhet framför allt i Boxholm.

– Vi vill hemskt gärna skapa möjligheter för personalen att följa med i flytten. Vi vill gärna få med våra anställda.

Nedläggningen av fabriken i Forsbacka ska ske under 2016. Men Tom Erixon kan inte svara på när personalen kommer att få gå.

– Det blir ett resultat av de fackliga förhandlingarna. Det enda jag vet är att det är en gradvis process. Fram till årsskiftet kommer inte produktionen att ändras, säger han.

LÄS OCKSÅ: Tryckt stämning i Forsbacka efter nedläggningsbeskedet - "det var alldeles tyst"

I Hofors ska skiften dras ner från fyra till tre redan 1 december. Då kommer 18 personer med visstidsanställning få lämna bruket. Resten av personalen blir kvar fram till åtminstone sommaren 2016.

– Vi behåller en större bemanning eftersom vi har en del förbättringsåtgärder som vi ska genomföra och vara klara med till sommaren.

Tom Erixon träffade de fackliga företrädarna under måndagen och på tisdagsförmiddagen informerades personalen om planerna.

– Det är en jobbig stämning och en jobbig process för alla, säger han.

Nu inleds fackliga förhandlingar. Under tiden ska produktionen fortsätta som vanligt. Vad personalen kommer att få för avgångserbjudanden och stöd från företaget för att hitta nya jobb är oklart i dagsläget.

– Det kommer att förhandlas om hur vi ska göra. Vi ska även prata med lokala myndigheter på de orter som berörs.

– Vi har en viktig roll på de orter som vi är på.

Hela sparpaketet omfattar besparingar på 45 miljoner euro. Men kommer det att räcka? Eller blir det mer neddragningar om ett par år?

– Det är svårt att sia om framtiden men jag tycker att nu har vi lagt en bra plan. Jag ser det här som ett sätt att säkra Ovako för framtiden.

LÄS OCKSÅ:

50-tal kan förlora jobbet på Ovako i Hofors

Politikernas reaktioner: "Det är en krass verklighet"

Läs hela pressmeddelandet från Ovako här

Mer läsning

Annons