Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovälkomna gäster på serveringar

/
  • spejarplats. Att sätta upp hinder på fåglarnas spejarplatser kan vara en effektiv metod.
  • barriär. Fiskelinor sätts upp ovanför matborden som barriär för ovälkomna fåglar.
kråka.Kråkor och kajor är andra ovälkomna gäster.

Under varma somrar är uteserveringar populära besöksmål. Tyvärr inte bara för människor utan också för våra bevingade vänner.

Annons

En rad med fiskelinor hänger utspända ovanför Tennstopets uteservering. De är till för att separera de önskade gästerna från de oönskade, som främst utgörs av måsar. Vikarierande restaurangchefen Anna Lindqvist vinklar ena armen för att illustrera hur de ovälkomna fjäderfäna går in för landning mot matborden. Fisknätens funktion är att stå i vägen för måsarnas idealiska landningsvinkel.

– Det har blivit bättre, men en del lyckas komma ner ändå.

Det Anna Lindqvist beskriver är ett typiskt uteserveringsproblem. Av naturliga skäl är det svårt att hålla stora populationer av glupska fåglar borta, om vare sig väggar eller tak står i vägen för dem. Det finns flera fågelarter som terroriserar uteserveringar i Gävle, men av kommentarerna att döma är ingen så påtaglig och impopulär som måsen.

– Ingen gillar en mås, säger Håkan Engström, restaurangchef för Max i Gävle.

På en skylt vid ingången till Max finns ett anslag som vänligen uppmanar gästerna att inte mata fåglarna och att ta bort brickorna efter sig.

Håkan Engström berättar att restaurangpersonalen jobbar intensivt och noggrant med att så snabbt som möjligt få bort kvarlämnad mat från bord och golv.

– Vi har bara att göra det bästa av situationen. Måsar är påflugna, så det här är ett allmänt problem för uteserveringar. Inte bara för oss, säger han och lägger till att han har märkt att antalet måsar ökat i år jämfört med tidigare år.

En mer drastisk metod för att komma till bukt med mås-eländet är skyddsjakt. Lennart Emretsson på kommunens tekniska kontor berättar att det har prövats med viss effekt vid kaféet i Boulogner-skogen.

– Men vi kan inte göra så mycket inne i stan. Det går inte att bedriva måsjakt där.

Det som kan göras, enligt Lennart Emretsson är i princip det som redan görs. Sätta upp trådar, duka av matrester snabbt eller placera ut en ”bulvan” i form av exempelvis en ”hotfull” låtsasuv.

– Men min erfarenhet är att den bara fungerar för stunden. Det är förmodligen bättre att sätta ut hinder så att de inte kan sätta sig på sina spejarplatser vid uteserveringarna.

Mer läsning

Annons