Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove upptäckte bluffakturan i rätt tid

/
  • INSÅG BLUFFEN. Gävle simsällskaps ordförande Ove Engberg läste noggrant genom fakturan från Kontorsgrossisten AB, som ligger på Svensk Handels varningslista på oseriösa företag.

Innan jul, när det är lite extra stressigt, skickas bluffakturor ut till företagare, privatpersoner och föreningar.

Gävle Simsällskap skulle betala 2 900 kronor för miljökoncentrat. Men upptäckte bluffen i tid.

Annons

– Jag tycker inte alls om det. Det är oschysst att skicka till små idrottsföreningar, säger Ove Engberg, ordförande i Gävle Simsällskap.

För två veckor sedan fick föreningen en faktura på 2 875 kronor för miljökoncentrat av Kontorsgrossisten AB i Lund. Förra veckan tittade Ove Engberg lite närmare på fakturan.

– För det första funderade jag på varför vi skulle köpa kontorsvaror från Lund. Sedan började jag läsa det finstilta, berättar han.

Vill varna andra

Med liten text på framsidan står det att efter betalningen levereras produkten. Vanligen brukar det vara tvärtom – först varan och sedan betalning.

På baksidan står det att ”detta är inte en faktura utan ett erbjudande om att ingå avtal om köp”.

– Det är säkert många idrottsklubbar som får liknande fakturor och det är många som är inblandade och då kanske det slinker igenom. Jag vill varna andra föreningar för det här.

Styrelsen för Gävle Simsällskap har under det senaste mötet talat om att det är viktigt att läsa allt på ett avtal. En styrelseledamot har även ringt till företaget och skällt ut dem.

– De sa bara att om vi inte vill ha erbjudandet så ska vi kasta det.

På varningslista

Företaget Kontorsgrossisten AB är på varningslistan hos Svensk Handel. Det är ett av flera så kallade blufföretag som skickar ut erbjudanden som liknar fakturor på en vara som beställts.

– Ja, de är kända för att syssla med sådant. Det man alltid ska göra är att läsa allt som står skrivet. Även det finstilta. De här företagen passar på inför semestrar och vid jultid när det är lite mer att göra och en faktura kanske slinker genom, säger Anna Mähler, konsumentvägledare i Gävle kommun.

”I gränslandet”

Hon menar att det är en del psykologi bakom detta. Beloppet som ska betalas är ofta några tusenlappar, som företag inte reagerar på.

– Det är skillnad på 2 900 kronor och 29 000 kronor. Dessa företag gör inget kriminellt. Men de ligger i gränslandet, säger konsumentvägledaren Anna Mähler.

Mer läsning

Annons