Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 300 ungdomar pratar miljöproblem i helgen

/
  • PEPPADE KLASSKAMRATER. Anna Gavlén från Gävle, Katarina Kalmering från Ockelbo, Ronja Werthim från Ljusdal och Ellen Norlén från Söderhamn är klasskamrater på Naturbruksprogrammet i Ljusdal. Men i helgen är de deltagare i det nittonde Miljötinget, som hålls på Polhemsskolan i Gävle.
  • BLEV INSPIRERAD. Johanna Åberg, 17 år, från Sandviken har varit på Miljötinget förut. Efter miljökonferensen i Söderhamn för två år sedan försökte hon och andra Sandvikenungdomar få fler att åka kollektivtrafik under parollen ”rädda pingvinerna”.”Det gick så där. Det var svårt att få ihop 120 busskort”, säger hon.

Över 300 ungdomar samlas fredag till söndag på Polhemsskolan i Gävle för att inspireras i miljöfrågor, planera projekt och umgås.

Annons

En av deltagarna i Miljötinget är 17-åriga Johanna Åberg från Sandviken som är på Miljötinget, Nordens största miljökonferens, för andra gången.

– Jag var med i Söderhamn för två år sedan. Det är trevligt att träffa andra människor för det är så blandat med folk och stilar. Och så är jag djurrättsaktivist och då tänker man automatiskt på miljön. Jag låter bli att äta kött och biprodukter från djur, köper inte sånt som är testat på djur, säger hon.

Tidigare har Miljötinget varit öppet för unga från Gävleborg och Dalarna, men i år har projektet fått bidrag för att sprida Miljötinget till fler regioner och därför har deltagare från hela Sverige bjudits in.

Syftet med Miljötinget är att öka ungas engagemang och kunskap kring miljöfrågor.

Under helgen planerar ungdomarna projekt som de kan genomföra när de återvänder till sina hemkommuner. En projektledare har sett till att kommunerna i Gävleborgs län och Dalarnas län ska kunna anslå upp till 10 000 kronor vardera till ungdomarnas projekt.

– Det kan vara jättesmå eller stora projekt, grejen är att det är Lisa från Gnarp som gör något för att till exempel förändra sin skolmat, säger Hana Muliqi, projektledare.

Miljötinget arrangeras för nittonde gången och finansieras av Landstinget Gävleborg, Region Gävleborg och region Dalarna.

Mer läsning

Annons