Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 300 ungdomar pratar miljöproblem i helgen

/
  • BLEV INSPIRERAD. Johanna Åberg, 17 år, från Sandviken har varit på Miljötinget förut. Efter miljökonferensen i Söderhamn för två år sedan försökte hon och andra Sandvikenungdomar få fler att åka kollektivtrafik under parollen ”rädda pingvinerna”.”Det gick så där. Det var svårt att få ihop 120 busskort”, säger hon.
  • PEPPADE KLASSKAMRATER. Anna Gavlén från Gävle, Katarina Kalmering från Ockelbo, Ronja Werthim från Ljusdal och Ellen Norlén från Söderhamn är klasskamrater på Naturbruksprogrammet i Ljusdal. Men i helgen är de deltagare i det nittonde Miljötinget, som hålls på Polhemsskolan i Gävle.
  • ERFAREN DELTAGARE. Johanna Åberg, 17 år, från Sandviken hade installerat sig i en av sovsalarna på Polhemsskolan på fredagsförmiddagen. Hon har deltagit i Miljötinget en gång förut och vet vad hon kan förvänta sig av helgen.

Idag startade Nordens största miljökonferens för ungdomar som hålls i Gävle i helgen. Tidigare har Miljötinget varit öppet för unga från Gävleborg och Dalarna, men i år finns deltagare från hela Sverige.

Annons

Över 300 ungdomar samlas fredag till söndag på Polhemsskolan i Gävle för att inspireras i miljöfrågor, arbeta i projektgrupper och umgås. En av dem är 17-åriga Johanna Åberg från Sandviken som deltar för andra gången.

– Jag var med i Söderhamn för två år sedan. Det är trevligt att träffa andra människor för det är så blandat med folk och stilar. Och så är jag djurrättsaktivist och då tänker man automatiskt på miljön. Jag låter bli att äta kött och biprodukter från djur, köper inte sånt som är testat på djur, säger hon

Syftet med Miljötinget är att öka ungas engagemang och kunskap kring miljöfrågor. Under lördagen ska deltagarna delas in i grupper och planera projekt som de kan genomföra i sina hemkommuner. En projektledare har sett till att kommunerna i Gävleborgs län och Dalarnas län ska kunna anslå upp till 10 000 kronor vardera till ungdomarnas projekt.

– Det kan vara jättesmå eller stora projekt, grejen är att det är Lisa från Gnarp som till exempel gör något för att förändra sin skolmat, säger Hana Muliqi, projektledare.

Nytt för i år är Miljötinget fått uppdraget att försöka sprida Miljötinget vidare i Sverige, och att det finns en vuxendel som handlar om hur kommunerna kan ta vara på ungdomarnas idéer och engagemang.

Miljötinget arrangeras för nittonde gången och finansieras av Landstinget Gävleborg, Region Gävleborg och region Dalarna.

Mer läsning

Annons