Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överbeläggningar sliter på vårdpersonalen

Gävle sjukhus har rutiner för hur man ska hantera överbeläggningar.
Men hur personalen drabbas har glömts bort.
– Fokuset ligger på patientsäkerhet – men vi ställer som krav att man också tar in ett arbetsmiljöperspektiv, säger arbetsmiljöinspektören Mia Carnerius.

Annons

Landstinget Gävleborg har mycket erfarenhet av överbeläggningar på sjukhusen. Det har lett till att man genom åren tagit fram ambitiösa och genomarbetade rutiner för hur man ska hantera och komma tillrätta med problemen. Men trots det kvarstår överbeläggningarna.

Det visar den stora granskning som Arbetsmiljöverket gjort på landets akutsjukhus.

Efter inspektioner på ortopedkliniken och hjärtsjukvården på sjukhusen i Gävle och Hudiksvall konstateras att överbelastningar – med ökat patienttryck – och överbeläggningar förekommer regelbundet.

Farliga situationer då risken för stress och skador på personalen ökar.

– Det är ett komplext problem. Lokalerna är inte anpassade för så många patienter och personalen slår knut på sig för att ta hand om alla. Det leder både till belastningsergonomiska problem och samvetsstress när man inte hinner med det man ska, konstaterar Mia Carnerius på Arbetsmiljöverket.

Och trots att risken för sjukdom och skador är välkänd – saknas det helt i landstinget rutiner och handlingsplaner för hur man ska bedöma riskerna för de anställda. Allt fokus är istället på patienternas säkerhet.

Landstinget anser att patientsäkerheten ska går före alla andra prioriteringar men Arbetsmiljöverket påpekar att lagarna som styr patienternas säkerhet och de anställdas arbetsmiljö är jämbördiga, det finns ingen som får gå före den andra

– Det finns heller ingen motsättning. God arbetsmiljö leder till god patientsäkerhet och det finns ingen som tjänar på att de som jobbar på våra sjukhus blir sjuka, säger Mia Carnerius.

Arbetsmiljöverket kräver nu att landstinget tar fram rutiner för riskbedömningar. Varje gång som antalet patienter på en avdelning överskrider antalet vårdplatser ska man undersöka och bedöma vilka risker det för med sig för att någon anställd ska drabbas av ohälsa eller olycksfall.

Senast 15 april ska landstinget ha svarat.

Mer läsning

Annons