Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överdriven oro för TBE

Inte ett enda fall av det fästingburna TBE-viruset har påträffats i Gävleborg i år. I dagsläget tycks smittan inte finnas inom länets gränser. Trots detta har många Gävlebor betalat för att få vaccinera sig.

Annons

När det privata Uppsalabaserade företaget Länsvaccinationer vid två tillfällen under sommaren besökte Gävle med sin vaccinationsbuss var uppslutningen stor.

– Vi lämnar inte ut uppgifter om hur många doser som gavs, men det var väldigt populärt, säger Christian Ahlgren, vd för bolaget.

Enligt honom har företaget valt att besöka Gävle efter att det kommit en hel del telefonförfrågningar härifrån och ortsbor tidigare valt att åka till Uppsala för att bli vaccinerade.

Men frågan är om rädslan för att bli smittad är befogad.

Även om fästingarna breder ut sig i länet finns det ännu inga uppgifter om att de skulle bära på TBE.

– Mig veterligt finns inget rapporterat fall i år. De två vi hade förra året hade fått smittan i ett annat län, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Han ser inga skäl att vaccinera sig för de som semestrar inom länets gränser.

– Det känns fel att rekommendera det. Däremot om man ska vistas i områden längs Ostkusten, söder om Gävleborgs län, kring Stockholm och Åland, säger han.

Även Sirkka Vene på Smittskyddsinstitutet tycker att det är dumt att skrämma upp folk i onödan.

I de områden som ändå är drabbade bär i genomsnitt en halv till en procent av fästingarna på smittan. Av de som blir bitna av en smittad fästing får ungefär en fjärdedel symtom.

Men Christian Ahlgren ser inga problem med att vända sig till Gävleborna.

– TBE sprider ju sig, och många har sommarstugor som ligger söder om Gävle, säger han.

 

 

 

Mer läsning

Annons