Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertänd villa gick inte att rädda

/
  • Ett hus på Dalenvägen utanför Åsbo började av okänd anledning att britta i går. Tre räddningsstyrkor kämpade med att släcka branden.
Foto: David Holmqvist
  • Åsboparet Karin och Erik Andersson såg brandröken när de passerade det lilla huset och slog larm till en granne.

Ett hus på Dalenvägen utanför Åsbo totalförstördes i en brand i går.
Inga personer skadades. Orsaken till branden är oklar.
– Kåken var nästintill övertänd när vi kom, berättar räddningsledare Per Ringkvist vid Gästrike Räddningstjänst.

Annons

Det var strax före 12 på söndagen som Åsboparet Erik och Karin Andersson kom åkande på Dalenvägen på väg mot en myr längre bort. När de passerade det ensliga röda huset såg de hur brandrök steg upp mot skyn. De var rädda att någon befann sig i huset och slog larm.
– Vi såg hur det rykte och det blåste hemskt, berättar Karin Andersson.Räddningsstyrkor från Skutskär, Gävle och Hedesunda larmades till platsen. Taket och ena sidan av huset var helt övertända när styrkorna anlände till platsen. Det brann även i gräset intill huset. Som mest arbetade ett 20-tal brandmän med att släcka branden. Enligt Per Ringkvist trodde de inledningsvis att det fanns människor kvar i huset och påbörjade en rökdykning. Det brann dock så kraftigt att rökdykaren tvingades ge upp.

En stund senare fick de klart för sig att familjen som bodde i huset befann sig på annan ort.
Det fanns flera byggnader i närheten – men enligt Ringkvist var det aldrig någon fara för spridning då vinden låg på åt annat håll.Enligt polisen är familjen underrättad om branden. En teknisk undersökning ska genomföras. Polisen misstänker i dagsläget inget brott.
Det tog tre timmar att släcka branden. Enligt inre befäl på Gästrike Räddningstjänst räknar de med att ha en styrka på plats hela natten för att försäkra sig om att branden inte blossar upp på grund av det blåsiga vädret.

Mer läsning

Annons