Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övervikts­kirurg: Orimlig begäran av landstinget

/

De som gjort en magsäcks­operation behöver nästan alltid en hudoperation.

– Vi måste börja se det som en enhet, säger övervikts­kirurgen Magnus Sundbom på Akademiska sjukhuset.

Att som landstinget Gävleborg kräva att Therese Kjellberg först ska gå ned mer i vikt menar han är orimligt.

Annons

– Hon har haft en helt fantastisk viktnedgång. Det är väldigt få personer som går ned så mycket i vikt.

– Att ens tro att hon ska kunna gå ned mer är en omöjlighet, säger Magnus Sundbom som ansvarar för överviktskirurgin på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Praktiskt problem

Där gör man varje år ungefär 200 operationer, varav ett 20-tal på patienter från Gävleborg.

Många av dem går ned så mycket i vikt att de efteråt behöver ytterligare en operation för att ta bort överskottshud. Magnus Sundbom menar att landstingen måste se två operationerna som enhet, gör man den ena så måste man också vara beredd att göra den andra.

– För de här patienterna är det inte en kosmetisk åtgärd. Det blir ett stort både medicinskt och praktiskt problem när man får så mycket överskottshud som hänger.

– Vi stöter på patienter som inte ens kan sätta sig på toaletten utan att överskottet ramlar ned i toalettstolen.

Kirurgchefen i Gävleborg, Ulf Öhrvall, säger dock att han hellre gör en överviktsoperation som räddar liv än lägger pengarna på två så kallade hängbuksoperationer. Men Magnus Sundbom tycker inte att det resonemanget håller.

Uppdatera gränserna

– Jag förstår att landstinget måste hushålla med sina resurser. Men om man vill att patienter ska genomgå en överviktsoperation för att slippa följdsjukdomar och för att landstinget ska slippa kostnader för dessa sjukdomar – då kan man inte avskräcka patienterna genom att vägra dem en bukplastik efteråt.

Att som i Gävleborg ha absoluta viktgränser för när man får och inte får hjälp menar han är passé. I dag kan man magsäcksoperera mycket överviktiga människor som går ned väldigt mycket i vikt. De får väldigt mycket överskottshud som ger stora besvär – men klarar för den skull inte av att gå ned i ett BMI under 30.

– Jag tror att landstinget Gävleborg måste uppdatera sina absoluta BMI-gränser. De lever kvar från en tidigare tid, säger Magnus Sundbom.

Han är ändå inte så förvånad över att Therese Kjellberg nekas operation.

– Gävleborg tillhör de landsting där det är minst patienter som får bukplastik.

Mer läsning

Annons