Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-biljett problem för ärliga MC-förare

/
  • Hur gör du som MC-förare när du måste lösa parkeringsbiljett.?Jan-Olof Johansson, 57 år, elektriker, Horndal– Jag löser inte parkeringsbiljett när jag kört MC. Jag parkerar där det går att parkera. Oftast där det är gratis. Jag har aldrig fått böter.
  • Lena Krantz, 53 år, undersköterska, Horndal– Jag har aldrig tagit ut parkeringsbiljett när jag kört motorcykel. Om jag skulle komma till en betalparkering skulle jag leta upp en gratisparkering.
  • Mona Axelsson, 51 år, butikssäljare, Gävle– Jag försöker alltid hitta en parkering där det är gratis när jag kör MC. Jag vet inte vad jag skulle göra med en parkeringsbiljett. Jag har åkt på böter en gång.

Olle Hellberg har alltid fått sina MC-parkeringsböter makulerade i efterhand. Men när han fick böter utanför Furuviksparken i söndags gick han bet. Q-park tyckte att han borde ha tejpat fast sin betalda parkeringsbiljett på motorcykeln.

Annons

Olle Hellberg från Lingbo har varit en flitig motorcyklist under de senaste 20 åren. Han berättar om en speciell parkeringspraxis som finns bland motorcyklister. Eftersom det inte går att göra som med bilar, det vill säga placera parkeringsbiljetten både synlig och ordentligt inlåst på instrumentbrädan, så stoppar MC-föraren den i fickan. Får man böter blir de makulerade i efterhand, när man skickar biljetten till parkeringsbolaget.

Precis så gick det till när Olle Hellberg besökte Furuviksparken i söndags. Bortsett från att parkeringsbolaget Q-Park, vägrade makulera hans böter. De tyckte att han borde ha tejpat fast eller på annat sätt fäst biljetten på motorcykeln. Dessutom kunde han ha fått biljetten av vem som helst, så den dög inte som kvitto i efterhand.

– Det har alltid fungerat förut. Jag har aldrig haft något problem. Om jag bara sätter fast biljetten på motorcykeln kan ju vem som helst sno den, eller bara rycka bort den på rent jävelskap.

Q-Parks VD Peder Ståhlberg låter sig inte bevekas av den sortens synpunkter. Han nämner att företaget pratat mycket om motorcyklar, men ger en helt annan bild av situationen.

– Vad skulle vi ha gjort? Det är inte vi som har bestämt reglerna, men det är de regler vi har. Man kan tycka att vi är rigorösa, men det är svårt att styrka i efterhand att du betalt för parkeringen. Mig veterligen så gör andra bolag som vi.

Ord mot ord och den lilla p-botshistorien innehåller flera bottnar.

Maria Nordqvist, internationell sekreterare hos den rikstäckande föreningen Sveriges Motorcyklister hänvisar till en dom i Svea Hovrätt från 1999, där domstolen med stor tydlighet ger rätt till motorcyklister i Olle Hellbergs situation.

– Jag får samtal varje vecka från personer som betalt för sin parkering men fått böter böter på kanske 300 eller 500 kronor efter att deras biljett stulits. Jag tycker att han (Olle Hellberg) ska överklaga. Andra som har gjort det har fått rätt. Och han har ju helt klart rätt.

 

 

 

Mer läsning

Annons