Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Furugården firade man som i Blå hallen

/
  • Njuter. Edith Östlund, längst till vänster i bild, uppskattar nobelfesten och ska titta på tv-sändningen.
  • En kopia av nobelfesten. Till maten fick restauranggästerna välja mellan vin, öl och loka. Till efterrätten fanns avec att tillgå.
  • Dokumenterar. Sivert Molin, med kameran i högsta hugg, har tänkt att skapa ett fotokollage av de bilder han tar under nobelbanketten. Han jobbar frivilligt genom föreningen Väntjänsten med att duka och diska.
  • Festligt.

På fredagskvällen bänkade sig kungligheterna i Stockholms stadshus för middag. Men redan vid lunchtid var det nobelfest på äldreboendet Furugården i Valbo.

– Jättekul, vilken fest, säger 82-åriga Britta Grön.

Annons

Hon har samlats tillsammans med runt 80 andra pensionärer för en nobellunch på Furugården. Gästerna har precis avnjutit förrätten, laxpaté med gräslökssås, och Britta Grön är mycket nöjd.

– Laxen var jättegod och det är så fint att träffa alla människor.

Hon väntar på huvudrätten, örtakyckling med potatisgratäng och kantarellsås. Måltiden avrundas sedan med cheesecake och bärsås.

Kvinnan som ligger bakom festligheterna heter Mia Axelsson, hon är undersköterska på äldreboendet.

– Jag lämnade dottern på skolan när de hade nobelfest. Då började jag fundera på varför inte äldreboendet kan ha en egen. Jag sade till mina chefer att nästa år har vi en nobelfest, säger Mia Axelsson.

Så blev det också och med facit i hand visar sig festen vara en succé, nästan alla de som bor på Furugården tar sig ned till restaurangen.

Edith Östlund flyttade till Furugården när hon var 80 år och har nu bott här i tio år.

– Jag har kommit till himmelriket, det är så bra. Framförallt personalen, som inte erkänner ålderdomen. Och samhörigheten är fantastisk.

Mer läsning

Annons