Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På måndagarna sticker de till Nybo

/
 • Stickkafé. Nytta förenas med nöje när det är stickkafé i Valbo. Maj-Britt Wahlström fyller på kaffe åt Elsie Bohlin. Inga Karlsson stickar på en lång sjal och Ellenor Kojonen har lagt stickningen åt sidan ett tag.
 • färggrant. De här färgglada sockorna har Yvonne Henriksson stickat.
 • på plats. Varje måndag är det stickkafé i Nybo. I går samlades tio kvinnor och stickade tillsammans samtidigt som de hann med att fika och prata en massa.mötesplats. Stickkafét i Nybo är ett roligt sätt att träffas, tycker Ellenor Kojonen, Yvonne Henriksson och Ing-Marie Wallberg.
 • broderi. Anette Rönnbäck broderar                en duk, trots att det var stickkafé i Nybo. Annalisa Larsson och Gun Kangas             har dock varsitt stickprojekt på gång.
 • Hur lång ska den bli? Annalisa Larsson ger Gun Kangas goda råd med den pågående halsduken. Själv stickar hon sockor åt sitt åttaåriga barnbarn.

På måndagseftermiddagar är det stickkafé i Nybo. Ett tiotal kvinnor samlas och stickar, pratar och fikar.


– Vi har det som studiecirkel så vi får en liten slant att köpa garn för, säger Yvonne Henriksson.

Annons

Det är riktigt skön och avspänd stämning på övervåningen i det gamla 50-talsfiket i Nybo.

Samlade vid ett långbord sitter tio kvinnor och sysslar med handarbete.

Några virkar och någon broderar men de allra flesta stickar. Det blir sockor, sjalar, västar och till och med dockkläder. När det för någon sekund blir en paus i samtalen hörs det hemtrevliga klickandet från stickor som slås emot varandra.

– Det här är tredje terminen vi håller på. Man kommer hit en gång i veckan om man vill och kan, säger Ing-Marie Wallberg.

Förutom den sociala gemenskap som stickkaféet innebär gillar hon att man alltid kan lära sig något nytt av att komma dit.

– Det bästa är att man bara kan fråga om det är något man undrar eller inte kan. Vi har ett väldigt bra utbyte, säger hon.

I dag är stickkaféet en studiecirkel under Vuxenskolan, men Ellenor Kojonen var en av dem som var med från början.

– Vi tyckte att vi behövde ha någonstans att träffas och när vi frågade på kaféet fick vi hålla till här, säger hon.

Hon tror att stickningen har varit lite på tillbakagång ett tag men är på väg att hämta sig nu. Gruppen får succesivt nya medlemmar och består i dag av folk från bland annat Valbo, Mårtsbo, Hagaström och Årsunda. Det finns inga intagningskrav utan vem som helst får vara med, även män.

– Det är klart att det tar några gånger att komma in i pratet. Många av oss kände inte varandra från början men har blivit bra vänner efterhand, säger Ing-Marie Wallberg.

Medan hon pratar går händerna i ett utan att hon behöver titta på dem. Hon stickar en väst av favoritgarnet med en färg som skiftar i brunt och mörkgrönt och påminner om oliv. Hon har redan stickat en likadan åt sonens sambo men den här ska hon ha själv.

– Den blir skön att svepa om sig framför tv:n i höst. Jag brukar titta och sticka samtidigt.

När de flesta tagit en kaffepaus passar kaféägaren Alf Sundin på att bjuda in stickkafégänget till den årliga julmarknaden i slutet av november.

– Vi vill gärna erbjuda er ett bord där ni kan sälja era grejer, säger han.

– Gud, vad kul! Det ställer vi upp på, men man får väl ha lite annat på bordet än bara stickat, säger Yvonne Henriksson.

Mer läsning

Annons