Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På nya katthemmet trivs alla

/
  • väntar på hem. Det här är Benjamin, en av Gefle Katthems 28 hittekatter. Han upptäcktes i en transportbur på en gata i Sandviken i vintras och bor nu på Kryddstigen i väntan på ett nytt hem.
  • väntar på hem. Det här är Benjamin, en av Gefle Katthems 28 hittekatter. Han upptäcktes i en transportbur på en gata i Sandviken i vintras och bor nu på Kryddstigen i väntan på ett nytt hem.
  • hittades intill riks 80. På bordet intill kontoret sitter Tindra pockar på uppmärksamhet. Hon och hennes syster hittades i en kartong invid riks 80 i Hagaströmstrakten. Systern har blivit adopterad, men Tindra bor kvar på Gefle Katthem som nyligen flyttade in i nya lokaler. ”Vi är inte helt klara än, det saknas lister och gardiner”, säger Annika Strandberg.
  • egen journal. Varje katt har en journal där personalen skriver upp om de äter, kissar, bajsar som de ska, eventuell specialkost, vaccinationer och annat viktigt.
  • svårtvättad. Putte är en av katthemmets invånare. ”Det är en gammal pojk det där, och han är så smutsig. Men det är svårt att tvätta katter. Vi brukar söva ned dem om de är så smutsiga att vi måste tvätta dem”, Annika Strandberg.
  • fullbelagt. På Gefle Katthem & Pensionat är det full rulle. ”Det är mycket bokningar till pensionatet i sommar”, säger föreståndaren Maria Wedin, här med pensionatsgästen Gumman i famnen.
  • BEHÖVER ETT HEM. De här kattungarna hittades i en låda i en tvättstuga på Brynäs, fortfarande blodiga. På katthemmet fick de bo med ”fosterkattmamman” Sigrid som uppfostrade dem. Sex är bokade, men tre är fortfarande utan ägare. ”De är så lika så vi måste sätta halsband på dem, de är ungefär 10 veckor”, säger Annika Strandberg.

Sedan två veckor har Gefle Katthem & Pensionat gott om plats. Efter flytten kan de ta emot fler upphittade katter och fler gäster i kattpensionatet.

Annons

– Vi har fullbokat i juli och har redan bokningar till jul, säger föreståndaren Maria Wedin.

Svartvita Tindra sitter på bordet utanför kontoret. Hon och hennes syster hittades i en kartong intill riks 80 vid Hagaström i vintras. Systern har blivit adopterad men Tindra är kvar.

Den här dagen har man 28 katter på katthemmet, minst 10 placerade i olika jourhem och fyra kattgäster i pensionatet. Lokalerna är ljusa, fräscha och katternas burar är nybyggda. Flytten från 150 till 300 kvadratmeter har gjort stor skillnad för den ideella föreningen.

– Det betyder otroligt mycket. Förra stället var ett ruckel, mögelskadat, här trivs alla och man går inte på varandra hela tiden, säger Maria Wedin.

En luftsluss med dubbla dörrar skiljer katthemmet från pensionatet. Annika Strandberg förklarar att det absolut inte får komma in smitta till andras katter, och ber oss byta skor innan vi går in i pensionatet.

Max tre veckor

Hit kommer missarna när deras hussar och mattar åker bort. En del kommer för några dygn, men en katt stannade två månader medan ägarna bilade i Europa.

– Men det var för länge, han grinade och man tyckte synd om honom, så nu har vi sagt att det är max tre veckor, säger Annika.

Det kostar 175 kronor per dygn att ha sin katt där, 100 kronor för medlemmar i föreningen.

– Pensionatet är ett sätt att få in pengar till katthemmet. Vi får inga bidrag från kommunen, säger Maria Wedin.

Sju volontärer

Hon är en av två lönebidragsanställda. På katthemmet finns dessutom fem fas 3:are, en som arbetstränar, minst sju volontärer och en praktikant.

Förra året passerade ungefär 90 katter hos Gefle Katthem. 87 adopterades bort till nya ägare, några var i så dåligt skick att de fick avlivas och ett 10-tal finns kvar, utplacerade i jourhem.

Men hur vet ni att katterna verkligen är hemlösa och inte bara tillfälligt på vift?

– Det vet vi inte, vi har en sådan nu som är chipmärkt, men vi får inte tag på ägaren, säger Annika Strandberg.

Föreningen har en hemsida som uppdateras varje dag med information och bilder på inkomna katter. Allt för att familjer som tappat bort en katt ska kunna återförenas med sin familjemedlem.

Bygger på kärlek till katter

Hela verksamheten bygger på enskildas engagemang och kärlek till katterna. Ett exempel på det är den webbansvarige, som just nu finns i Australien. Hon kom i kontakt med katthemmet när hon studerade i Gävle och blev jourhem.

Mer läsning

Annons