Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På semestern kommer byggådran fram

Ungefär samtidigt som semestern infinner sig kommer semesterbyggaren fram. Det blir allt vanligare att svensken bygger på ledigheten. Altaner, uterum och trädgårdsmöbler är vad som är populärt bland Gävleborna.

Annons

– Förra sommaren exploderade intresset för semesterbyggen, och det slår inte av på takten i år, säger Jimmy von Wachenfeldt, inköpare på Byggbutiken i Gävle.
Trätrall är det som överlägset säljer bäst. Altaner, terrasser, balkonger – många vill ha mysiga uterum, och de allra flesta vill bygga det själva.
– Sedan inredningsprogrammen slog igenom på TV vill folk inte köpa färdiga saker längre. Otroligt många kommer in och vill bygga samma saker som Martin Timell till exempel, säger Jimmy von Wachenfeldt.
Markus Mossberg, butikssäljare på Beijer byggmaterial i Gävle håller med om att inrednings- och trädgårdsprogrammen på TV har stor del i det ökade intresset. Men det finns en yrkesgrupp som han inte ser i affären på somrarna.
Kunder byts ut
– Man märker när semestern sätter igång, hela vår kundkrets byts ut. Yrkesbyggarna försvinner och semesterbyggarna kommer.
På Beijer byggmaterial i Gävle är strömmen av kunder jämn. Vädret är sådär mittemellan, inte soligt och inte regn, alltså bra förutsättningar för semesterbyggen. Hanna och Nils Ohlsson, 6 och 4 år, är på byggvaruhuset tillsammans med pappa Måns. De ska handla byggmaterial till en sänggavel som skall tillverkas.
Det är första dagen på Måns semester och barnen ser nöjda ut med att få följa med pappa och handla brädor. Bygget har inte direkt något tidsschema utan ska varvas med glass och bad.
– Vi ska måla brädorna, sätta på ett vitt tyg och efter det ska vi bada i poolen, säger Hanna.
Stefan Svärd har handlat material för att bygga en uteplats till familjens hus.
– Vi har stort utrymme på tomten så vi ska bygga en 20 kvadratmeter stor altan, inglasad med sten runt, säger Stefan.
Måndagen var första dagen på hans semester som totalt varar i fyra veckor.
Tillökning skyndar på
– Det är kul att bygga men jag vill kunna vara ledig också, därför börjar jag bygga nu så att jag kan känna lugnet sen.
Altanen får bara ta tre veckor att bygga resonerar Stefan, för sedan ska något stort hända.
– Vi väntar tillökning när som helst, så jag måste snabba på med bygget.

Mer läsning

Annons