Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappersarbetare på Korsnäs ingår i nytt forskningsprojekt

Hur mycket belastas en pappersarbetare på Korsnäs i sitt arbete?
Det ska en stor forskningsstudie ge svar på under året.
Sammanlagt 55 pappersarbetare i Gävle erbjuds att ingå i studien som handlar om arbetsställningar.

Annons

Centrum för belastningsskadeforskning (CBF) inleder mätningarna på Gävlefabriken i mars. Då förses personalen vid pappersmaskin 2 med mätinstrument.

Under två dagar registrerar instrumentet personens arbetsställning, eller närmare bestämt vilken lutning kroppen och armarna har.

– Lyfter man armarna högt är det en belastning, böjer du dig fram är det mer sannolikt att få en belastningsskada i ryggen, säger Svend-Erik Mathiassen, forskningsledare vid CBF på Högskolan i Gävle.

Vill hitta enklare metod

Centrum för Belastningsskadeforskning vill dels veta hur belastningen ser ut för pappersarbetare och dels försöka hitta enklare metoder för mätning av belastning.

– Att klistra på mätinstrument på folk är dyrt och vi tror att man med billiga metoder ändå på ett hyfsat sätt kan beräkna risker som finns med en viss typ av arbete, säger Svend-Erik Mathiassen.

Möjligt att förändra

För Korsnäs kan mätningen innebära att företaget får kunskap om hur man kan förändra arbetet för att minska risken för belastningsskador.

– Om man vet att vissa arbetsuppgifter är mer belastande kan man till exempel strukturera om för att försöka få mer varierade arbetsuppgifter, säger han.

Studien på Korsnäs kommer att sysselsätta en forskare på heltid under 2011.

Mer läsning

Annons