Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappor peppas att läsa

/
  • Sagoläsning. När fyraåriga Hugo Hiller väljer godnattsaga blir det gärna Nalle Puh, Bamse eller något om kråkor. Pappa Mattias Hiller läser för honom varje kväll. Han har även läst för Hugos tre storebröder.
  • Flera år. Ola Kuremyr hör till de som varit med i projektet Läs för mig pappa i flera år. I dag läser han både för sonen Isak Hellstrand, fyra och ett halvt år, och barnbarnet Armand Kuremyr, sju år.
  • TIPS. Författaren Bernt-Olov Andersson gav boktips till studieorganisatören Olle Johansson. ”En sådan här dag är fantastisk för att inse vikten av att läsa både för sig själv och andra”, säger Olle.Foto: Håkan Selén
  • Pysslar. Unga Örnar tog hand om barnen medan papporna fick lyssna på föredrag och boktips. Här arbetar Fabian Rasmusson, fem år, på att göra ett ballongdjur.
  • Uppmuntrat. I tolv år har studieorganisatören Åke Dansk och projektet ”Läs för mig pappa” peppat pappor till att läsa för sina barn.Foto: Håkan Selén

När fyraåriga Hugo Hiller väljer godnattsaga blir det gärna Nalle Puh, Bamse eller något om kråkor. Pappa Mattias Hiller läser för honom varje kväll.

– Det kommer jag inte undan, skrattar Mattias, en av deltagarna i projektet ”Läs för mig pappa”.

Annons

I tolv år har studieorganisatören Åke Dansk och projektet ”Läs för mig pappa” peppat pappor till att läsa för sina barn.

På höstlovets första dag var det åter dags för en välbesökt träff på Folkets Hus i Sandviken.

Ett fyrtiotal pappor lyssnade på föredrag av författaren Bernt-Olov Andersson och fick boktips av bibliotekarien Marcus Strand, medan barnen lekte och pysslade under ledning av Unga Örnar.

I många andra städer har man lagt ner ”Läs för mig pappa”. Men i Sandviken finns fortfarande ett stort intresse för projektet, konstaterar Åke Dansk.

– En del av papporna som är här i dag är nya för i år, en del har varit med sedan starten 1999, berättar han.

Numera är även mammor välkomna – eftersom man även vill öka deras läslust.

Men när Arbetarbladet kommer på besök i Folkets Hus syns bara pappor.

Mattias Hiller hör till de som varit med i projektet länge. Han har fyra söner som alla fått höra pappa läsa högt.

– Det är en mysig sak att göra tillsammans, säger han med sonen Hugo uppkrupen i knät.

Även Ola Kuremyr har varit med ett antal år. I måndags besökte han inspirationsdagen tillsammans med sonen Isak Hellstrand, fyra och ett halvt år, och barnbarnet Armand Kuremyr, sju år.

– Jag läser för dem båda, och så för mig själv förstås, säger han.

– Ibland läser vi kvällssaga, ibland läser vi morgonsaga och ibland läser vi i soffan, berättar Isak glatt.

Nalle Puh, Pettson och Findus och Gullivers resor hör till Isaks favoriter, medan pappa Ola gärna läser deckare.

Mer läsning

Annons