Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkera fel och bli av med bilen

/
 • I går hade denna bil parkerat fel i centrala Gävle. Fram till klockan 14.57 hade bilägaren betalat. Men vid 17-tiden hade fortfarande ingen dykt upp och den vita böteslappen           ligger och väntar på rutan.

Parkeringsböterna i Gävle ökar. Fram till sista juni hade 300 fler böteslappar delats ut jämfört med samma tid förra året. Ett nytt lagförslag innebär att kronofogden tar bilen som är felparkerad i pant om man har stora skulder.

Annons

– En bra idé om det finns ett missbruk, säger parkeringschef Stefan Erixon.

Fram till sista juni delades 5 252 parkeringsanmärkningar ut i Gävle. Det är en ökning från fjolåret, då cirka 4 969 böter delades ut under samma period.

– Det kan bero på att vi ut ökade personalen i oktober, då anställdes ytterligare två parkeringsvakter, säger parkeringschef Stefan Erixon.

Men det kan även bero på datumparkeringen. Det är inte många som vet vilka regler som gäller. Sammanlagt 38,4 procent av dem som parkerat fel fram till juli har gjort det på platser där det råder datumparkering. Det är en ökning med två procent från 2008.

– De flesta är medvetna om datumparkeringen, men har svårt att hålla koll på något sätt. Jag tycker att det är bra skyltat i Gävle. Men kommer man till en ny stad kan det vara svårt att se alla skyltar, säger parkeringschef Stefan Erixon.

Bland bilisterna höjs flera kritiska röster.

– Jag tycker att det är krångligt. Jag fattar inte mycket av det och så är det jobbigt på helgerna, säger Patrik Hiltunen.

Han betalar 1 500 kronor om året i parkeringsböter och då går pengarna till datumparkeringen.

De flesta köper biljett när de parkerar. Fram till sista juni var det bara 639 som inte köpt biljett, en minskning med 100 stycken från 2008.

– Det finns allt fler tekniska lösningar som till exempel sms och miljöbilstillstånd eller att man blir påmind i efterskott. Det är få som vågar chansa, säger Stefan Erixon.

I Gävle kommun finns det 2 814 obetalda felparkeringsavgifter, totalt skuldbelopp är 3 209 324 kr.

Ett nytt lagförslag innebär att ett felparkerat fordon kan beslagtas av Kronofogdemyndigheten.

Panträtterna gör att det blir lättare för Kronofogden att driva in obetalda skulder genom försäljning av fordonet. Detta för att få bukt med så kallade bilmålvakter.

Bilmålvakter är en person som mot betalning eller av annan anledning går med på att registreras som ägare till ett fordon.

– Jag tror att det är ett större problem i storstäderna än här. Men det är en bra idé som ger Kronofogdemyndigheten rätt att gå vidare till nästa nivå, säger Stefan Erixon.

Beslut väntas årsskiftet 2010–2011.

Mer läsning

Annons