Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkinsonpatienter i länet tvingas vänta

Parkinsonpatienter i Gävleborg får bara träffa läkare hälften så ofta som patienter i Stockholm. Var tolfte patient är hänvisad till att bara ha kontakt med allmänläkare.

Annons

Det visar en undersökning som Parkinsonförbundet har gjort. Man har tittat på hur tillgången på neurologläkare ser ut i landet – och det visar sig att de flesta av de 300 neurologerna är koncentrerade till storstadsregionerna.

Det gör i sin tur att patienternas tillgång till specialistläkare skiljer sig betydligt beroende på var i landet man bor.

Ett av länen med störst brist

Gävleborg är ett av de län som har störst brist – här finns bara två neurologer. Det gör att den genomsnittliga Parkinsonpatienten bara får träffa sin läkare ungefär en gång om året.

Patienter i Stockholm får komma till läkare dubbelt så ofta, två gånger per år. Nästan lika ofta erbjuds läkarbesök i Skåne och Västra Götaland.

Oacceptabla skillnader, anser Parkinsonförbundet.

– Alla Parkinsonpatienter har rätt till lika vård, oavsett om man bor i Stockholm eller i Gävleborg, säger förbundets ordförande Karl-Gunnar Skoog i ett pressmeddelande.

”En komplex situation”

Dessutom visar undersökningen att många patienter inte alls får komma till neurologläkare eller geriatriker, som också kan ha stora kunskaper om Parkinson, utan får nöja sig med hälsocentralernas allmänläkare. Det gäller åtta procent av patienterna i både Gävleborg och Uppsala län, i Norrbotten hela elva procent.

– Det är en komplex sjukdom och allmänläkare har oftast inte tillräckliga kunskaper, säger Karl-Gunnar Skoog.

Jämfört med många andra länder har Sverige få neurologläkare sett till antalet invånare och Parkinsonförbundet vill nu att det ska utbildas fler.

Mer läsning

Annons