Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärssinen vill att Sahlin avgår

/

Rikssdagsledamoten Raimo Pärssinen tycker att Mona Sahlin borde ha sagt att hon tänker avgå, i stället för att göra sitt utspel om att alla partistyrelsen bör lämna sina platser till förfogande. Men han får mothugg av riksdagskollegan Elin Lundgren och flera lokala politiker.

Annons

Mona Sahlin vill att en valberedning prövar om hon och den övriga partiledningen har medlemmarnas förtroende, om hon har det är hon beredd att fortsätta som partiledare.

Raimo Pärssinen, riksdagsledamot från Hofors/Gävle, ifrågasätter det.

– Jag ser det inte som möjligt att hon fortsätter som partiledare fram till nästa val. Det hade varit bättre för framtiden att Mona säger att hon inte tänker fortsätta. Då får vi tid och möjlighet att titta efter en efterträdare. Nu blir det en väldig oreda i partiet, säger Raimo Pärssinen.

Han vill inte nämna några namn på lämpliga partiledarkandidater, och han är, som många andra, ledsen över att persondiskussioner nu kommer att ta fokus från hur partiets politik bör förändras.

Nödvändigt utspel

Riksdagsledamoten Elin Lundgren påpekar att fler än partiledaren har ett ansvar för valfiaskot, och tycker att Sahlins förslag att hela partistyrelsens förtroende ska prövas är fräscht.

– I valarbetet har jag mött många som har synpunkter på Mona. Ibland tycker jag att de är orättvisa och ogrundade. Men det betyder ju ändå något. Det är möjligt att partiet skulle ha en fördel av att hon byttes ut. Det är ingenting som jag står för och skanderar ”byt partiledare”, men jag har förståelse för ifall det blir så, säger hon.

Peter Hasch, ordförande för Gävles arbetarekommun, tror att Mona Sahlins utspel var nödvändigt.

– Att fortsätta leda partiet i en så försvagad position som hon är i är nästan omöjligt. Antingen går hon stärkt ur det här, eller så får hon sluta, säger han.

Lena Lundgren, kommunpolitiker i Gävle, är direkt upprörd över alla påhopp på Sahlin just nu.

– Alla dessa besserwissrar som poppar upp nu borde titta på sig själva. Så här blir det för att vi hade en auktoritär ledare under tolv år.

Mer läsning

Annons