Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partierna överens om klimatfrågorna

/
  • I DET LILLA. Lennart Sjögren (KD), Sven Bergström (C), Ziita Eriksson (M), Jörgen Blomqvist (S), Bodil Ceballos (MP) och Ulla Andersson (V) hade ett litet klimatmöte i lördags kväll.

Det var först när politikerna började diskutera sopbränning som det hettade till i debatten. Annars var partierna oftast överens om klimatfrågorna och vad som behövs inför framtiden.

– Det är stora samhälleliga investeringar som måste göras för att vi ska få en grön riktning, säger riksdagspolitikerna Ulla Andersson (v).

Annons

Till Sjömanskyrkan kom ett 40-tal åhörare för att lyssna på när politiker i Gävleborg diskuterade klimatet. Lagom till klimatkongressen i Köpenhamn diskuterade Sven Bergström (C), Ulla Andersson (V), Jörgen Blomqvist (S) Bodil Ceballos (mp), Ziita Eriksson (M) och Lennart Sjögren (KD) vad vi kan göra för klimatet på lokal nivå.

– Varje kommun i Gävleborg borde ta ansvar och införa utsläppsmål och se till att hålla dem lågt, säger Ulla Andersson.

Politikerna är även överens om att transporterna måste ses över och att det ska bli enklare och billigare att åka tåg eller buss.

– Det är för dyrt att åka tåg och buss i dag. Vi måste sänka priset så att det stimulerar flera, säger Ulla Andersson.

Men det är inte helt lätt att åka kommunalt erkänner politikerna.

– Jag tog bilen hit i dag för att det inte gick att få ihop det med bussar och tider, säger Ziita Eriksson (M). Hon bor i Sälgsjönäs utanför Hofors.

Oense om sopförbränning

Sopförbränningen gav debatten lite mer fart och partierna bjöd på olika åsikter. Huruvida vi ska föra våra sopor till Sundsvall för förbränning var en het potatis och moderaterna ansåg att man kunde finna alternativ i Gävle.

Nu ser de alla framemot det kommande klimatavtalet som världens länder ska komma överens om i Köpenhamn.

Mer läsning

Annons