Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient tog sitt liv efter cancerdiagnos

En 74-årig man med cancer skrevs ut från en vårdavdelning. Några dagar senare försökte han ta sitt liv, och dog av skadorna. I går anmälde Division Primärvård i Gävleborg fallet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Annons

Mannen sökte vård på sin hälsocentral i oktober 2007. Han fick då direkt en remiss till en specialistläkare, som gav honom diagnosen cancer i bukspottkörteln. Patienten erbjöds en operation, men tackade nej.

I mars 2008 sökte mannen åter vård på sitt närsjukhus för magsmärtor och blev då inlagd på en vårdavdelning för smärtlindring och observation. Efter cirka två veckor blev han utskriven, dock med fortsatt behandling och smärtlindring.

Några dagar senare försökte mannen ta sitt liv, och dog sedan av skadorna.

– I journalen från hälsocentralen och närsjukhuset där patienten vårdades finns ingenting som tyder på att mannen hade självmordstankar, säger Anders Lång, chefläkare i Division Primärvård, och fortsätter:

– Självmord är oerhört svåra att förutse och i det här fallet var det lika oväntat som beklagligt. Därför är det viktigt att Socialstyrelsen får reda ut om vi har missat några varningssignaler.

Av över 1,5 miljoner årliga vårdbesök i länet leder 25-30 till Lex-Maria-anmälningar. Syftet med Lex Maria är att förbättra sjukvården.

Mer läsning

Annons