Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienterna får tycka till om sin hälsocentral

Vad tycker patienterna om sjukvården?
Det ska landstingen nu ta reda på.
7 400 gävleborgare som nyligen varit på hälsocentralen kommer att få svara på frågor om besöket.

Annons

I hela landet kommer totalt 160 000 patienter att tillfrågas. Gemensamt för dem alla är att de under september månad varit hos en läkare på en hälsocentral.

Det är första gången som en så här stor nationell enkät görs. Nästan alla landsting deltar och det gör att man kan jämföra resultaten och se hur man står sig mot resten av landet.

– Det har gjorts många undersökningar tidigare men det har varit svårt att bedöma och värdera resultaten eftersom man egentligen inte haft så mycket att jämföra med. Men det ska man kunna göra nu, säger Johanna Alfredsson på lanstingets samhällsmedicinska enhet.

50-tal frågor

Enkäten skickas hem till slumpvis utvalda patienter och den innehåller ett 50-tal frågor om besöket. Allt från hur man upplevde den första kontakten med hälsocentralen, hur det gick till när man bokade besöket, hur man blev bemött och hur delaktig man kände sig i de beslut som togs.

– Vi vet att det är många som har synpunkter på vården så jag hoppas verkligen att så många som möjligt tar chansen att tycka till, säger Johanna Alfredsson.

Viktigt att vara patientvänliga

Men bryr sig sjukvården om vad patienterna tycker?

– Ja, det tror jag absolut. Det här är värdefull kunskap. Man får veta vad man är bra på och vad det finns för områden man kan förbättra.

Eftersom patienterna efter årsskiftet fritt kommer att kunna välja hälsocentral blir det extra viktigt för hälsocentralerna att vara patientvänliga. Resultaten av enkäten – som ska vara klara i februari – kan också bli en hjälp för alla när de ska välja hälsocentral.

Nästa år ska också en liknande enkät göras där man undersöker vad patienterna tycker om vården på sjukhusen.

Mer läsning

Annons