Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patientuppgifter skickades i massmejl

Kommunhälsan har spridit känsliga medicinska uppgifter om en anställd. Läkaren skickade av misstag uppgifterna i ett mejl till 200 personer. Incidenten har gjort att Datainspektionen nu gör en tillsyn av kommunens rutiner för att hantera personuppgifter.

Annons

Det var egentligen två fel som begicks av Kommunhälsan för omkring två veckor sedan. Läkaren hade gjort en provtagning på en anställd inom kommunen och skulle vidarebefordra uppgifterna till andra enheter inom Kommunhälsan. Eftersom ärendet var ganska brådskande använde läkaren det interna e-postsystemet. Men av misstag användes fel postlista så att mejlet med provsvaren skickades till alla 200 anställda på kommunledningskontoret.

– Turligt nog såg en av våra distributörer vad som hade hänt och såg till att IT-avdelningen återkallade mejlet inom bara några minuter. Men det är säkert sådana som har läst det som inte skulle läsa, säger Christer Sjöström, enhetschef på Kommunhälsan.

Patientuppgifter är starkt sekretesskyddade och Kommunhälsan har ett verksamhetsprogram där alla tidböcker och journaler hanteras. All information om patienter ska gå genom det programmets meddelandefunktion.

– Man får inte använda mejl för sådan här information, men vi har vidtagit åtgärder för att det inte ska gå så här snett igen. Den rutin vi har ska följas, säger Christer Sjöström.

Den berörda patienten har också informerats och fått läsa det mejl som gick ut. Han eller hon har fått instruktioner för hur man går till väga om man vill göra en anmälan. Kommunhälsan hävdar att man inte själv kan anmäla ärendet eftersom det faller utanför ramen för Lex Maria.

I dagarna har även Datainspektionen reagerat på fallet och beslutat göra en tillsyn av kommunens rutiner. Myndigheten vill bland annat veta hur känsliga personuppgifter krypteras när de behandlas i kommunens e-postsystem.

– Men det är nog mer formalia, för det här är en felhandling av oss. Gävle kommun och IT-avdelningen hade inte kunnat förhindra det, som jag ser det, säger Christer Sjöström.

Mer läsning

Annons