Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar som ger energi

Stiftelsen Göranssonska fonden ger Högskolan i Gävle 1,25 miljoner kronor till energiforskning. Pengarna ska i första hand användas för att studera hur företagens överskottsenergi ska användas.
– Vi är stolta och glada. I förlängningen kommer det här att visa hur viktigt klimatet är, säger forskningssekreterare Håkan Attius

Annons

Energisystem utgör en del av högskolans forskningsprofiler – Byggd Miljö. Nu har Göranssonska fonden beslutat att de bidrar med 1,25 miljoner kronor. Pengarna kommer främst att gå till forskningsprojektet ”energieffektiviseringar i en energiintensiv industri”.

– Vi ska studera om det är bättre att använda överskottsvärmen internt i ett företag eller sälja den externt som fjärrvärme. Vi tittar på det både ur en ekonomisk och teknisk vinkel, säger Bahram Moshfegh, professor i värmeöverföring vid högskolan.

I projektet kommer bland andra Sandvik och Sandviken Energi att delta och flera olika tekniska lösningar ska tas fram.

– Ett mål är att minska energikostnader, minska olje- och elanvändning och utsläppen av koldioxid, säger Bahram Moshfegh.

En doktorand ska anställas efter sommaren och studenter som vill bli elingenjörer kommer att ha nytta av bidraget, även de som skriver x-jobb och kunskapen ska integreras i undervisningen.

Högskolan hoppas även att bidraget ske ge möjligheten att vidare studera möjligheten att binda samman Älvkarleby, Gävle och Sandviken med en fjärrvärmekulvert.

Mer läsning

Annons