Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till kunskapsspridning om ö

Det lokala naturvårdsprojektet Natur och Friluftsliv på Fjärdön har beviljats ett statligt bidrag. Det är Länsstyrelsen som sagt ja till 62 000 kronor, vilket är 50 procent av den totala kostnaden.

Annons

Det är Gävle kommun som i samarbete med Stiftelsen Fjärdöns Framtid ansökt om bidraget. Det ska användas till att sprida kunskap om Fjärdön, dokumentera dess naturvärden genom inventeringar, samt ta fram ett förslag till skötselplan som bevarar och utvecklar öns naturvärden.

– Syftet är att öka kunskapen om den biologiska mångfalden på Fjärdön, men också att sprida kunskap om öns naturvärden och historia till skolungdom, allmänhet och andra intresserade, säger Kickan Berglund från Stiftelsen Fjärdöns Framtid.

Hon berättar att de åtgärder som ska uppnås är en kryptogaminventering, en översiktlig naturvärdesinventering, ta fram ett förslag till skötselplan, framtagande av skyltar för besökande och minst fyra guidade vandringar för allmänheten.

Fjärdön blev mycket omskrivet i början av 1990-talet då en grupp människor protesterade mot avverkningar på ön. Skogen på ön hade då aldrig blivit avverkad maskinellt, och varit i stort sett orörd sedan 1950-talet. Protesterna gav gehör, och markägaren Bergvik Skog avbröt planerna på avverkningar.

Engagemanget resulterade i att Fjärdöns Framtid bedömdes som totalsegrare i 1995 års Henry Ford European Conservation Awards och fick representera Sverige i finalen. 75 000 kronor tillföll Fjärdön.

I dag menar Kickan Berglund att Länsstyrelsens beslut om att bevilja det statliga bidraget känns oerhört positivt eftersom ansökningar har lämnats in under flera år utan resultat.

– Nu blev det ett ja, och det betyder att vi kan genomföra de planer vi haft för Fjärdön. Särskilt spännande blir det med inventeringarna. För dryga 20 år sedan gjordes samma sak, och nu får vi se vad som hänt med lavarna, fåglarna, växterna och vedsvamparna under den tiden, menar Kickan Berglund.

Mer läsning

Annons