Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna från kaféet ska hjälpa gatubarn

/
  • Ung Företagsamhet. Markus Haller och Frida Sjögren är två av sex elever som startat fiket som ett UF-företag. Emma Hillbom handlar, och frågar om de kommer att ha öppet varje dag.
  • fritidsbak. Fikat bakar eleverna på fritiden. Och de hoppas på att kunna konkurrera med Pressbyrån och Ica.

Ett UF-företag som är ett kafé som är en indisk stad och väntas ge prylar till ett barnhem. Några elever på Thorén business school har verkligen fått till det. Både elever och lärare gläds över sitt nya mysiga fikahörn.

Annons

På fredagen öppnade ett litet skolkafé på Thorén business school i Gävle, gymnasieskolan med närmare 300 elever som ligger i Baltichuset där domstolen låg förut.

Kaféet heter Madurai efter en indisk stad, och det luktar svagt som av rökelse när Arbetarbladet kikar in.

Men den slutsatsen var för snabb. Det är visst kombinationen av kokosknäck, pepparkakor, stearinljus och lös-te som letar sig in i besökarnas näsor och får dem att vilja sjunka ned i sofforna.

– Vi tänkte sätta upp lite kartor och information om barnhemmet så att det blir lite mer koppling, säger Markus Haller, tredjeårselev som driver kaféet tillsammans med fem andra elever som ett UF-företag.

I mars ska de åka till ett barnhem i den indiska staden Madurai och arbeta som volontärer i två veckor. Tills dess hoppas de att kaféet ska ge en del pengar så att de kan köpa saker att skänka till barnhemmet.

– Mars känns långt fram, men nu när vi öppnat här känns det lite närmare i alla fall, säger Frida Sjögren, föreståndare för kaféet.

Hon berättar att de satsar på mackor och hembakat fika och tror att läskförsäljningen kan gå bra.

– Många går till Ica eller Pressbyrån, så vi tänkte konkurrera med dem, säger Frida Sjögren.

De sex eleverna går olika inriktningar på gymnasieprogrammet samhälle-ekonomi och har lektioner på olika tider. 10–14 varje dag kommer de att turas om att jobba i kaféet både på fritid och på skoltid som är avsatt för arbete med UF-företaget.

I varsin soffa sitter två lärare och pratar med varandra. De säger att ett kafé har saknats på skolan.

– Det är roligt att initiativet kommer från några elever. Både elever och lärare tycker att det här är bra i stället för att behöva gå utanför skolan, säger Malin Arvidsson.

UF står för Ung Företagsamhet.

Mer läsning

Annons