Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer är lyckliga

Svenska pensionärer är näst lyckligast i Europa. 93 procent är nöjda med livet, enligt en sammanställning gjord av AMF pension.

Annons

– Jag har lite svårt att tro på siffrorna, säger Mari-Anne Söder, Studieorganisatör på PRO i Gävle.

AMF Pension har ofta glada och friska äldre människor i sina reklamfilmer. Vi ska se fram emot vår ålderdom med tillförsikt och se till att vi har ett kapital på ålderns höst.

Nu har pensionsbolaget tagit fram siffror som tyder på att våra svenska pensionärer är tillfreds med det mesta. Statistiken kommer från EU:s statistikbyrå, Eurostat, samt en opinionsundersökning av Europeiska kommissionen.

Enligt AMF är det bara Danmark som har gladare pensionärer än Sverige, och vi ligger betydligt bättre till än Ungern, som fått jumboplatsen bland de 23 europeiska länderna i undersökningen.

Där är knappt hälften av invånarna över 60 år nöjda med sin tillvaro.

Enligt statistiken lägger nordeuropeiska pensionärer en stor del av inkomsten på nöje och kultur, jämfört med de grå pantrarna i Sydeuropa.

– Det där gäller kanske svenska 40-talister. Jag tror inte att vi äldre pensionärer har samma tillgångar och har inte kunnat sätta undan pengar, säger Mari-Anne Söder.

Mer läsning

Annons