Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer kan få äta skolmat

/
  • Idel ungdomar. I framtiden borde flera skolmatsalar öppnas för äldre människor, tycker centerpartisten Roland Ericsson.

Låt pensionärerna komma in i skolans matsalar och äta tillsammans med eleverna.


Bakom förslaget står kommunpolitikern Roland Ericsson, c.


Och kommunen är inte helt avvisande i sin hållning.

Annons

När Roland Ericsson själv växte upp hade han nära till sin farmor.

– Hon bodde i ett av husen på gården och jag sprang ofta in till henne. Sedan flyttade min mamma och pappa in där när min bror tog över gården. Jag har på nära håll sett hur mycket det betyder när generationer kan mötas, säger han.

Nu vill centerpartiet att skolmatsalarna ska öppnas för ålderspensionärer. De får en näringsriktig lunch och samtidigt en god, social gemensam tillsammans med skolans elever.

Barnen får i sin tur en chans att ta del av de äldres erfarenheter och kontakterna kan leda till uppdrag som ”klassmorfar”.

Kommunens förvaltning för utbildning och arbetsmarknad skriver i ett yttrande att Roland Ericsson troligen har rätt i att närvaron av vuxna i en skolmatsal kan leda till en bättre matsituation för eleverna och bättre gemenskap. Samtidigt finns det problem som måste lösas:

4 Vad betyder det för konkurrensen att kommunen upplåter skolmatsalarna för andra än elever?

4 Vem står för eventuella förluster om det blir mat över?

4 I dag är det Sodexho som är kommunens leverantör av skolmat, hur ska beställningarna se ut om det kommer in andra gäster?

För gymnasieskolans del finns det i‑dag dessutom inga extra matplatser under den tid eleverna äter.

Curt-Ingvar Hamrén, utredningskoordinator på barn- och ungdomskontoret, ser lite större möjligheter för grundskolans del.

– Vi har inga tomma jätteytor i matsalarna, men några vuxna går det säkert att plocka in, säger han.

Barn- och ungdomsförvaltningen har gjort i ordning i snarlikt yttrande, som ska diskuteras under det kommande mötet 10 december.

– Det finns en positiv grundton i det, säger Curt-Ingvar Hamrén.

Mer läsning

Annons