Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärernas balkonger är svarta av smuts

/
  • När Kerstin Hagstedt lyfter på det röd- och vitrandiga balkongskyddet är balkongen nästan svart av smuts.
  • Allra skitigast är balkongerna som vetter mot Kaplansgatan.
  • De vita balkongerna är mörka av smuts.

Balkongerna på Adjunktens lägenheter är svarta av smuts. Det tycker hyresgästen Kerstin Hagstedt att Gavlegårdarna kan göra något åt.
– Det ser ut som värsta slummen, säger hon.

Annons

Kerstin Hagstedt lyfter på ett röd- och vitrandigt balkongskydd på insidan av sin balkong. Under är den vita färgen nästan svart av smuts.

– Men det är egentligen på utsidan du ska kolla, där ser det värre ut. Och det är ju också den som syns utifrån, säger hon.

Hon har bott i sin lägenhet på 50+ boendet Adjunkten i centrala Gävle i snart tre år. Hittills har Kerstin Hagstedt inte märkt av några försök från Gavlegårdarnas sida att fräscha upp balkongerna. Därför skrev hon i en boendeenkät i våras att balkongerna borde tvättas.

– Det är ju vårt – hyresgästernas alltså – sätt att säga vad vi tycker, säger hon.

Men efter att enkäten lämnades in har hon inte hört något från Gavlegårdarna.

Kerstin Hagstedt medger att de smutsiga balkongerna kanske främst är ett estetiskt problem. Samtidigt vet man inte hur mögel och smuts påverkar människorna som bor i lägenheterna.

– Jag tycker att de kan ta och sanera här, säger hon.

Det visar sig att det är delat ansvar för underhållet av balkongerna. Områdets förvaltare Krister Palm förklarar att det är hyresgästens ansvar att sköta om den inre skötseln av balkongen medan Gavlegårdarna ansvarar för skötseln av utsidan.

– Vi har en underhållsplan som säger när vi ska måla och göra om. Jag har inte planen i huvudet just nu – men jag tror att det är 30-35 år mellan omgångarna på just de här husen, säger han.

Men planen är inte slagen i sten. Enligt Krister Palm besiktigas fasaderna regelbundet och utefter det får man prioritera och omfördela underhållningsområdet. Men att man enbart skulle göra en insats för att tvätta fasaderna är inget han vet något om.

Att balkongerna som vetter mot Kaplansgatan är lite smutsigare än de andra tror han beror på att det tidigare stod träd där som kommunen har tagit ned.

– Det kan vara orsaken till att det är lite smutsigare där, säger han.

Enligt Kerstin Hagstedt är det ingen som talat om att hyresgästerna själva ansvarar för att rengöra insidan av balkongen.

– Hur ska vi komma åt där? Det är ett galler där och jag vet inte hur jag ska komma in bakom det för att göra rent, säger hon. Det känns som att jag gjort allt jag kan göra, säger hon.

Mer läsning

Annons