Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerade polisen om det olösta Åbymordet

/
  • Kevin Sjögren och Marianne Lundqvist är båda Åbynbor. Här poserar de framför kvarnen som en gång i tiden var byns centrum. I dag är Åbyn hopväxt med Bergby.
  • Pensionerade polisen Lars Sjölin känner Åbyn väl efter sina många år som närpolis.
  • Här letar Arbetarbladet efter platsen där vikingafyndet hittades. Vår guide är historiekännaren Marianne Lundqvist.

Mystiskt vikingafynd, olöst mord och en vacker kvarndamm. Åbyn utanför Bergby är en lantlig idyll med häpnadsväckande historia.

Annons

Arbetarbladets sjunde och sista pilresa för sommaren gick till Åbyn, en liten by strax utanför centralorten Bergby i Hamrånge.

Se alla tidigare avsnitt av AB hälsar på här.

Byn bestod från början av lantbruk, men i dag finns det bara en aktiv Åbybonde kvar. Byns centrum låg tidigare runt kvarndammen där det fanns både kvarn, bageri, tvätteri, fiskodling och en rad ytterligare inrättningar. I dag är endast kraftverket kvar – och spegeldammen ovanför som är en attraktiv badplats, framför allt för byns barnfamiljer.

Historiskt finns ett antal stora händelser som har präglat Åbyn. I en skogsdunge i byns utkant hittades på 1940-talet ett exceptionellt fynd.

– Det var en glödpanna eller rökelsekar från 800-talets Bagdad, säger Marianne Lundqvist som förutom att hon själv bor i Åbyn även skrivit en historisk skildring av Hamrångebygden.

Tillsammans med henne och bykändisen Kevin Sjögren smyger vi oss in i det skogsparti som kallas för Näset. Vi ska försöka leta rätt på fyndplatsen.

– Det var två pojkar som var ute och letade efter rävgryt, men i stället så hittade de rökelsekaret, berättar Marianne Lundqvist medan vi trevar oss fram i den snåriga skogen som också är full av gruvhål där man förgäves letat efter malm.

Strax kommer vi fram till två stora stenbumlingar varav en har en skreva där det gamla vikingafyndet hittades. Numera förvaras den gamla klenoden på Länsmuseet i Gävle där den går att beskåda.

Mitt i Åbyn som delas på mitten av järnvägen ligger ett hus med tillhörande uthus och lada. Det ligger lite undanskymt, ett par hundra meter från Bergbyvägen och har bara skogen som nära granne. Här bodde Ingrid Lindqvist som 83 år gammal mördades med ett järnrör i sitt eget hem.

Det var i slutet på september 1991. När polisen gick igenom huset för att leta efter bevisning fann de en skokartong med över 200 000 kronor i kontanter.

– Men det var ingenting som gärningsmannen hade letat efter, huset var inte genomsökt. Jag tror inte det var något planerat mord, säger den pensionerade Hamrångepolisen Lars Sjölin som var med i utredningsarbetet.

Arbetarbladet träffar honom i sommarstugan 10 minuters bilfärd från Bergby. Mordet på 83-årige Ingrid förblev olöst, trots att det fanns en misstänkt, då 45-årig man.

– Polisiärt ser jag mordet som löst, det var bara bevisningen som inte räckte till, säger Lars Sjölin övertygande och berättar sedan att han fick cellskräck av jakten på mordvapnet.

– Jag var tvungen och klättra ner i brunnen, den var djup och det var trångt där nere.

I dag har släktingar till Ingrid Lindqvist hennes skogsgård i sin ägo, men den används bara som fritidsbostad.

20-årige Kevin Sjögren däremot är permanent boende i Åbyn och dessutom väldigt engagerad i bygdens överlevnad. I våras fick han en utmärkelse av tidningen Land som för sin driftighet. Förutom sin egen firma för hushållsnära tjänster har han varit med och startat upp ett produktionskök där lokala producenter kan förädla sina produkter.

Mer läsning