Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pepparsprej vapen mot arga björnar

/

Den växande björnstammen innebär ökade risker för alla som jobbar i skogen. Därför ska länsstyrelsernas besiktningsmän i Gävleborgs län utrustas med pepparsprej för att skydda sig.
– Besiktningsmännen ska kunna komma hem levande efter en arbetsdag, säger Stefan Henriksson, enhetschef på länsstyrelsen.

Annons

I Gävleborgs län finns ungefär 530 björnar. Sprejen ska vara en säkerhet när besiktningsmännen är ute i markerna för att konstatera hur får eller andra djur har blivit dödade. Risken är att björnar finns i området och de kan då vara farliga.– Det här är en arbetsmiljöfråga. Vår fältpersonal som jobbar med björnar mer eller mindre dagligen kan utsättas för farliga situationer. Ibland ska de skrämma bort björn som uppehåller sig nära människor eller tamdjur. De måste kunna värja sig om det uppstår en farlig situation, säger Stefan Henriksson.Så sent som i mars förra året skadades en skogsarbetare allvarligt efter en björnattack utanför Orsa i Dalarna. Händelsen gjorde att fack och arbetsgivare började diskutera hur man skulle kunna stärka arbetsmiljöskyddet. Ett förslag var just pepparsprej – ett vapen som använts med framgång i Alaska. I Värmlands län har länsstyrelsen redan utrustat besiktningsmännen med vapnet.– Det är starkare och kraftigare laddning än den pepparsprej som används mot människor.– Vapenlicens och med alla regler som omgärdar det, sprejen ska vara inlåst när man inte använder den. Personalen ska även gå en kurs.Men han påpekar att svenska björnar är i grunden väldigt fredliga.

– Det hör till ovanligheten att människor blir skadade av björn.

Mer läsning

Annons