Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per berömmer Gävle för diabetesvården

/
  • NÖJD PATIENT. Per Johansson tycker att hans livskvalitet ökat markant sedan han flyttade till Gävle och började gå på diabetesmottaging där. Han har bättre koll på blodsockret, har fått nytt insulin och har kommit igång med att motionera mer. ”Det insulin jag fick tidigare kallar personalen här för pensionärsinsulin”.MODERNT. Förutom information och mediciner är det också viktigt med bra hjälpmedel. Per Johansson har precis fått en ny blodsockermätare. Man försöker också vara generös med insulinpumpar till de patienter som behöver det.

När Per Johansson flyttade till Gävle tycker han att behandlingen av hans diabetes förbättrades märkbart. Han har fått stabilare sockervärden och ett mer aktivt liv.
– Det har inneburit en revolution för mig, berättar han.
Och enligt en ny undersökning är diabetesvården i Gävleborg bäst i landet.

Annons

För en diabetiker är det viktigt att hålla nere blodtrycket och kolesterolvärdena, att ha jämnt och lågt blodsocker och att inte röka.

Det gör att risken för komplikationer som hjärtinfarkt, njurskador och stroke minskar.

Och när det nationella diabetesregistret sammanställt resultatet av hur landstingen klarade av att nå dessa mål i fjol hamnar Gävleborg i topp.

– Det är roligt att se att det vi gör ger resultat, säger läkare Lena Stjerngren på diabetesmottagningen på Gävle sjukhus.

Framgångsreceptet har bland annat varit att ge patienterna tid. Tid att ställa de frågor de har, men också att personalen förklarar hur sjukdomen fungerar och hur man kan påverka den.

– Vi arbetar mycket med livsstilsförändringar. Men det räcker inte att säga att det är bra med fysisk aktivitet, man måste också förklara varför – vad det är som händer i kroppen när man motionerar, säger Lena Stjerngren.

Tillgänglighet är en annan faktor. Patienterna ska lätt kunna ringa till diabetessköterskorna när de har frågor eller funderingar. Nya patienter kan till och med ringa på helgerna.

Dessutom försöker man vara så aktiv som möjligt i behandlingen och snabbt sätta in mediciner när det krävs. För att förhindra att patienterna blir dåliga och i framtiden behöver till exempel dialys.

– Målsättningen är att patienterna ska få ett så långt och friskt liv som möjligt. Men det finns också en samhällsekonomisk vinst i att vi sätter in behandling tidigt, konstaterar Lena Stjerngren.

Per Johansson som haft diabetes i drygt 20 år tycker att han märker en stor skillnad på vården här och när han tidigare bodde i Skåne. Han tycker att personalen här är mycket mer aktiva och han har också själv blivit mer aktiv som patient.

– Tryggheten har ökat. Förut var jag osäker på vad jag kunde och inte kunde göra. Jag har fått lära mig mer på två år här än på 17 år i Helsingborg.

Han har fått dessutom fått nya mediciner som gör att blodsockervärdena är mer stabila och han har börjat motionera mer och gått ned i vikt.

– Det här har öppnat en ny värld för mig.

Mer läsning

Annons