Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla-mordet kunde utredas efter mordet på Engla

Anders Eklund åtalades för morden på Engla Jonusco Höglund och Pernilla Hellgren på fredagen. Men tanken på att en tioårig flicka behövde mista livet innan ett åtta år gammalt mord kunde klaras upp är svår, säger Leif Nykvist, chef för roteln för grova brott vid polisen i Dalarna.

Annons

Intresset för åtalet mot Anders Eklund bland journalister fick polisen att flytta platsen utdelningen av förundersökningsprotokollet från Falu tingsrätt till Näringslivets Hus, ett stenkast från Faluån.

Bland representanterna från polisen i Dalarna fanns ett påtagligt lugn. Det var som om de kunde andas ut. En påfrestande och plågsam utredning är till ända.

Tanken på att Engla behövde mista livet innan mordet på Pernilla Hellgren kunde klaras upp är svår att göra sig fri från.

Gamla mord prioriteras

– Internutredningen kan föra något positivt med sig, kanske är det så att gamla mord ska prioriteras i fortsättningen, säger Leif Nykvist.

När han såg Anders Eklund första gången efter gripandet var hans reaktion att Eklund även var Pernilla Hellgrens mördare.

– Det var min första tanke, säger Leif Nykvist.

Var förberedda

När Anders Eklund hade erkänt morden på Engla och Pernilla Hellgren förberedde sig Leif Nykvist och hans kolleger på att en rad nya brottsmisstankar skulle riktas mot Eklund.

– Han är lastbilschaufför. Vi befarade att utredningar i hela landet skulle inledas.

Mer läsning

Annons