Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigga cirkusveteraner kan än

/
  • teaterapor. Från vänster: Jill Lindström, ordförande i Furuviksbarnens veteranförening, Elisabeth ”Lillan” Hägglund med Bea Husell-Gottfried på axlarna, Gun-Britt Hedblom, Ingegerd ”Fatima” Strid (numer Nyberg), Lise-Lotte Danielsson och Birgitta Öhman.
  • Numer Amerikabo. Bea Husell-Gottfrid bor sedan 43 år i USA. Men hon besöker Gävle minst en gång per år, och Furuvik så ofta hon kan. Här är hon i samspråk med den före detta kollegan i Furuviksbarnen Elisabeth ”Lillan” Hägglund.
  • Bilder från förr. Furuviksbarnen startade redan 1936 och har haft ett 80-tal deltagare per år. Veteranföreningen startade 1984 och har i dag ungefär 150 medlemmar.

Elisabeth ”Lillan” Hägglund står bredbent och balanserar med Bea Husell-Gottfried på axlarna. På bordet framför har Ingegerd ”Fatima” Strid gått ner i spagat.

– Sno er på för fan! frustar Lillan ansträngt.

Annons

Till svar får hon skratt och skrik. Det är Furuviksbarnens veteranförening som firar 25 år genom att bjuda in pressen till kaffe med dopp på Kafé Maja i Gamla Gefle.

Det har gått 60 år sedan Elisabeth ”Lillan” Hägglund stod på scenen som Furuviksbarn för första gången. Hon var bara tre år då och beskrevs som ett riktigt charmtroll.

– Lillan var allas kelgris, men hon var inte så tonsäker. Så jag hjälpte henne att hålla tonen, berättar Lise-Lotte Danielsson.

Veteranerna berättar om hur de sjöng, dansade och uppträdde som akrobater, trapetsartister och gjorde konster ridande på hästar. Träningen skedde under vintertid och under sommaren var det två föreställningar per dag.

– På den tiden hade alla det ganska fattigt. Furuvik var allt. Vi fick bada, karusellbiljetter, glass och resa till Barnens ö, minns Lillan.

– Och en femkrona i lön i veckan, säger Lise-Lotte Danielsson.

– Nää, nu minns du fel. Jag fick bara tre kronor, säger Lillan Hägglund.

Damerna i Furuviksveteranerna berättar att de försöker ta sig till Furuvik flera gånger per år för att se dagens Furuviksbarn uppträda.

– Vi busvisslar och applåderar. För vi vet ju hur mycket vi gillade när publiken lät, berättar Birgitta Öhman.

På lördag är alla före detta, och alla nuvarande, Furuviksbarn inbjudna på festligheter vid klipporna i Furuvik. Då kommer en riktig Furuviksveteran och uppträder: 80-åriga Gunnar ”Kajan” Lindström ska uppträda med sin marionetteater.

Mer läsning

Annons