Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piraterna satsar på EU-valet

/
  • Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, var i går i Gävle och försökte locka väljare till EU-parlamentsvalet i sommar. Vid riksdagsvalet 2006 blev partiet tredje störst av dem som inte kom in i riksdagen.
  • Majlis Lundqvist var en av alla Gävlebor som i går fick information om Piratpartiet av partiledaren Rick Falkvinge.

Piratpartiet siktar på att komma in i EU-parlamentet. I dag, onsdag, var partiledaren Rick Falkvinge i Gävle och försökte locka väljare.
– Det blir svårt, men absolut inte omöjligt att komma in, säger han.

Annons

7 juni är det val till EU-parlamentet. De etablerade riksdagspartierna har inte dragit igång sina valkampanjer än, men Piratpartiet försöker locka väljare redan nu. I dag stod partiledaren Rick Falkvinge på Rådhustorget i Gävle och försökte locka väljare.

– Vi måste vara ute nu för att synas. När de etablerade partierna rullar igång sina kampanjer drunknar vi, säger han.

Piratpartiet grundar sin politik på att internet är det största som hänt för demokrati, kommunikation och kultur sedan tryckpressen kom. Det gör att vem som helst kan publicera sig till ingen kostnad alls.

– Världen kommer att förändras, men det gäller att inte staten får lägga beslag på verktygen för då får vi ett övervakningssamhälle, säger Rick Falkvinge.

Piratpartiet är emot till exempel den nya Ipred-lagen och ska, om man kommer in i EU-parlamentet jobba för fri fildelning och skyddad integritet.

Är ni inte bara ett enfrågeparti?

– Nej, vi är ett fokusparti. Men tusentals andra frågor hänger ihop med det nya informations- och kunskapssamhället, säger Rick Falkvinge.

Majlis Lundqvist stannar till och tar emot ett flygblad och växlar några ord med Falkvinge.

– Jag sade åt honom att det faktiskt finns fler frågor än bara fildelning. Jag tänker inte rösta på dem, men tycker att det kan vara intressant att ta emot information istället för att bara gå förbi, säger hon till Arbetarbladet efteråt.

Mer läsning

Annons