Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pistolen riktades mot hans huvud

/
 • POLIS PÅ PLATS. Svennes närbutik på Brynäs rånades på torsdagsförmiddagen av en man med ett pistolliknande föremål. Butikspersonalen lyckades avväpna rånaren som då flydde till fots.
 • SLOGS MED RÅNAREN. Rodar Hajo har arbetat tio år i kiosk och närbutik. I går blev han för första gången utsatt för           ett rånförsök. Han har en rispa i ansiktet, plåster på händerna och skrapsår på ena armbågen efter slagsmålet med mannen som försökte råna honom.

Klockan var strax efter nio på morgonen.
Rodar Hajo hade just öppnat närbutiken när en man i rånarluva klev in.
– Han tog pistolen och riktade den mot mitt huvud och ville ha pengar, berättar han.

Annons

Först tänkte han att killen skojade, att det var en stamkund som lurades. Men så insåg han att mannen med pistolen menade allvar.

– Då försökte jag ta pistolen av honom. Vi knuffades och slogs och ramlade på golvet. Där blev det slagsmål och jag försökte ta honom utanför för att se om jag kunde få hjälp.

– Jag tog pistolen från honom och då sprang han, berättar Rodar Hajo, som driver Svennes närbutik i korsningen mellan Väpnargatan och Kaserngatan på Brynäs i Gävle.

Han har en rispa i ansiktet, plåster på händerna och skrapsår på ena armbågen efter slagsmålet med rånaren.

Han förklarar att han försökte springa efter honom, men gav upp vid trappan utanför och gick tillbaka in.

Intervjun avbryts emellanåt av kunder som kommer in för att handla. Några har hört talas om rånet och Rodar Hajo småpratar med alla medan han tar betalt.

– Hoppas de får tag på honom. Sköt om dig, säger en kund.

Rånaren kom inte över några pengar och han fick inte heller med sig rånarluvan och det pistolliknande föremålet som användes vid rånet.

– I början var jag rädd men sedan blev jag förbannad. Jag trodde det var en riktig pistol för han ville inte lämna den ifrån sig. När vi slogs här trodde jag att han kanske tänkte skjuta så jag försökte få bort den, för jag ville inte att han skulle träffas, säger Rodar Hajo, som stannade kvar i butiken under dagen, för att öppna igen när polisen hävt avspärrningen.

Klockan fyra på eftermiddagen har tröttheten kommit ikapp honom och hans bror kommer för att ta över i butiken så att Rodar kan gå hem och vila.

– Jag kan inte bara stänga. Jag måste ju jobba också, säger han.

Rodar Hajo såg rånaren ta vänster mot Hillmansgatan. Polisen letade under förmiddagen efter rånaren i området, bland annat med hjälp av hundpatruller.

Förhör med vittnen hölls under gårdagen och utredningen går vidare med dörrknackning under fredagen.

Polisen hoppas kunna säkra spår av DNA från rånarluvan eller vapenatrappen. Jämförelser görs också med rånet mot Timebutiken på Brynäs som inträffade för ett par veckor sedan.

– Vi tittar på vem som kan ha gjort det, tänkbara gärningsmän, och vi har gott hopp om att hitta någon, säger Kennet Andersson, förundersökningsledare.

Gärningsmannen uppges vara i 30-årsåldern, ungefär 180 centimeter lång, ha kort ljust hår och bar en rutig jacka med lila och bruna inslag.

Mer läsning

Annons