Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pitbull-blandras dödade hund - riskerar att avlivas

Pitbull-blandrasen hade krav från polisen på att bära munkorg, vilket ägaren struntade i. På måndagskvällen bet den ihjäl en mindre hund.
Nu är hunden omhändertagen och riskerar att avlivas.
– Vi hämtade in den i morse, säger Ida Leckström på Gävlepolisen.

Annons

LÄS OCKSÅ: Gästrike katthem vill höja kattens status

Hunden, en blandning av raserna pitbull och amstaff, har varit inblandad i incidenter förut vilket har lett till att polisen utfärdat föreläggande för hunden om krav på koppel och munkorg.

Men under promenaden i Sätra vid 22.50 under måndagskvällen hade ägaren varken munkorg eller uppsikt över hunden.

En annan hundägare fick se hur pitbullen plötsligt gick till attack.

– Hunden som anfölls vad betydligt mycket mindre, säger Ida Leckström.

Det gick så illa att den hund som blev attackerad dog. Polisen har upprättat en anmälan när det gäller lagen om tillsyn av hundar och katter.

På tisdagens morgon åkte polisens djurenhet till pitbullens ägare och omhändertog hunden.

– Det är den strängaste åtgärden som vi kan göra och inget vi tar till i första läget. Men om man inte kan visa att man kan sköta sig genom att ha koppel eller munkorg, är vi tvungna, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vem blir årets lussekatt 2015?

– Nu ska hunden utredas medicinskt och mentalt och flyttas till ett hundpensionat. En speciell utredare från Stockholm ska avgöra om hunden sedan ska få en ny ägare eller avlivas, säger Ida Leckström.

Misstankarna kvarstår mot hundägaren gällande lagen om tillsyn av hundar och katter och polisens utredning fortsätter.

Polisen i Gävle utfärdar varje år drygt 20 förelägganden om exempelvis krav på munkorg för hundar i staden. För att upphäva förbudet måste ägaren kunna bevisa att hunden förbättrat sitt beteende.

Det är den andra hundattacken på kort tid. En hund anföll på söndagens eftermiddag en katt på söder i Gävle. Men polisen misstänker inget samband i nuläget.

Polisen vill dock inte att folk ska oroa sig för hundattacker.

– Generellt kan man väl säga att det är hundarna som har dåliga ägare snarare än tvärtom. Det har inget med rasen att göra. Det finns ju exempelvis även pudlar som är bedrövliga, säger Ida Leckström.

Som hundägare är det viktigt att visa hänsyn, menar djurpolisen.

– Man ska inte låta sin hund springa fram och prata eller leka med en annan hund, om man inte kommit överrens om det innan. Det gäller både kopplad eller okopplad hund. Jag vet ju inte om din hund är aggressiv eller inte, förrän det visar sig att den är det, säger Ida Leckström.

LÄS OCKSÅ: Så lurade kattkvinnan media

Mer läsning

Annons