Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan B ska rädda spel i allsvenskan

/
  • Om det ska spelas allsvensk fotboll i Gävle från 2014 måste läktarna rymma 80 procent sittplatser, det krävs bättre omklädningsrum, bättre belysning med mera.

Det finns ingen konflikt mellan Gefle IF:s och fastighetsbolaget Fast Partners planer för en ny arena och det projekt som kommunen dragit igång för en mindre ombyggnad av Strömvallen.

– Jag har hela tiden haft en löpande dialog med Fast Partner, säger Cathrine Holgersson, vd i kommunägda fastighetsbolaget Gavlefastigheter, som i nästa vecka ska samla de olika aktörerna för att reda ut eventuella missförstånd.

Annons

Under de senaste dagarna har vi på sportsidorna berättat om ”nödplanen” som kommunen och Gavlefastigheter förbereder.

Det skulle handla om en ombyggnad av Strömvallen för att klara kraven som Svenska fotbollsförbundet ställer. Om det ska spelas allsvensk fotboll i Gävle från 2014 måste läktarna rymma 80 procent sittplatser, det krävs bättre omklädningsrum, bättre belysning med mera.

Cathrine Holgersson leder arbetet med vad hon kallar ”plan B”. Helst vill hon att GIF:s och börsnoterade Fast Partners arenaprojekt, en satsning som beräknats kosta i runda tal 500 miljoner kronor, kan genomföras.

– Går inte det så ska vi i alla fall klara grundkraven. Vi vill säkerställa att GIF inte behöver spela sina hemmamatcher i Sundsvall, säger hon.

4 Även om kommunledningen skulle driva igenom arenaplanerna, med stort hotell och rivning av den gamla läktaren, så väntar antagligen en långdragen process med överklaganden. Både boende i Villastaden och antikvarier på länsstyrelsen har kritiserat planerna och de senare har krävt att läktaren skyddas som byggnadsminne.

4 Det är oklart hur Fast Partner klarar finansieringen i spåren av finanskrisen.

– Vi sätter igång nu för att få fram en analys och alternativ, säger Cathrine Holgersson och betonar att arbetet med plan B ”inte på något sätt ska kullkasta” planeringen för det större arenaprojektet.

Hon hoppas att kommunalråd och företrädare för Fast Partner, Gefle IF och hotellföretaget kan träffas nästa vecka och diskutera läget.

Kommunalrådet Per Johansson (S) betonar att en större arena med hotell och evenemangshall som byggs ihop med Konserthuset, fortfarande är huvudspåret.

– Sen måste vi ha beredskap om vi inte kan komma fram med det, säger han.

– Innan årsskiftet måste vi se hur vi kommer fram i processen, säger Per Johansson som tror att beslut kan tas i kommunstyrelse och kommunfullmäktige under hösten.

Mer läsning

Annons